Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

FOTO Situácia je vážna! Migranti na hraniciach hádzali do policajtov kamene: O život prišiel jeden vojak

Situácia na poľských hraniciach Zobraziť galériu (5)
Situácia na poľských hraniciach (Zdroj: SITA/Leonid Shcheglov/Matthias Schrader/BelTA pool photo via AP)

VARŠAVA - Poľský vojak prišiel o život v sobotu pri výkone služby na poľsko-bieloruských hraniciach. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Poľská armáda podľa AFP vo vyhlásení smrť vojaka označila za "nešťastnú nehodu". Hovorca koordinátora poľských bezpečnostných služieb Stanislaw Žaryn na sociálnej sieti Twitter zverejnil vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že vojak zomrel po výstrele zo služobnej zbrane.

Situácia na poľských hraniciach
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Leonid Shcheglov/Matthias Schrader/BelTA pool photo via AP)

Poľská polícia v sobotu oznámila, že blízko poľskej hranice s Bieloruskom našla telo mladého Sýrčana. V pohraničných oblastiach Poľska táboria tisíce migrantov z Blízkeho východu, ktorých priviedol k hranici bieloruský režim. Migranti sa chcú dostať do Poľska a odtiaľ ďalej do Európskej únie. Európska únia obviňuje Bielorusko zo zámerného privádzania ľudí do východnej Európy a ich následného pašovania na Západ.

Situácia na poľských hraniciach
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Leonid Shcheglov/Matthias Schrader/BelTA pool photo via AP)

Situácia na hraniciach medzi Poľskom a Bieloruskom sa vystupňovala v pondelok 8. novembra. Niekoľko tisíc ľudí vtedy prišlo z bieloruskej strany k poľským hraniciam a odmietajú opustiť pohraničné pásmo. Niektorí z nich sa pokúsili dostať do Poľska zvalením alebo prestrihnutím plotu z ostnatého drôtu. Členské štáty EÚ obviňujú Minsk zo zámernej eskalácie krízy a žiadajú uvalenie sankcií. Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko zasa tvrdí, že za túto situáciu si môžu samotné západné krajiny, lebo v dôsledku ich konania ľudia utekajú zo svojej vlasti pred vojnou.

Migranti na hraniciach hádzali do policajtov kamene

Podľa uvedeného zdroja sa incident udial v sobotu večer pri dedine Klukowicze-Kolonia, ležiacej blízko poľsko-bieloruských hraníc. Polícia spresnila, že dopad vrhnutého kameňa bol taký silný, že helmu, ktorú mal napadnutý policajt na hlave, dokázal viditeľne poškodiť.

Situácia na poľských hraniciach
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Leonid Shcheglov/BelTA via AP, File)

K ďalšiemu podobnému incidentu došlo tri hodiny predtým pri pohraničnej obci Starzyna, kde približne 50 migrantov prelomilo hraničnú bariéru. Polícia následne zatkla 22 občanov Iraku. Vo východných pohraničných oblastiach Poľska táboria tisíce migrantov z Blízkeho východu, ktorí sa chcú dostať do Poľska a odtiaľ ďalej do Európy. Európska únia však obviňuje Bielorusko, že zámerne privádza ľudí do východnej Európy a následne ich pašuje na Západ.

Situácia na poľských hraniciach
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Leonid Shcheglov/BelTA via AP, File)

Situácia na hraniciach medzi Poľskom a Bieloruskom sa vystupňovala 8. novembra. Niekoľko tisíc ľudí vtedy prišlo z bieloruskej strany k poľským hraniciam a odmieta opustiť pohraničné pásmo. Niektorí z nich sa pokúšajú dostať do Poľska aj zvalením alebo prestrihnutím plotu z ostnatého drôtu. Členské štáty EÚ obviňujú Minsk zo zámernej eskalácie krízy a žiadajú uvalenie sankcií. Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko zasa tvrdí, že za túto situáciu si môžu samotné západné krajiny, lebo v dôsledku ich konania ľudia utekajú zo svojej vlasti pred vojnou.

Viac o téme: VojakMigrantiPoľskoBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu