Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zeman plánuje vymenovať Fialu za premiéra: Niektoré oficiality však budú obmedzené

Petr Fiala
Petr Fiala (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman plánuje vymenovať za nového premiéra Petra Fialu, lídra víťaznej koalície Spolu. Zeman to uviedol v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Frekvence 1, informuje televízia ČT24 a portál iDnes.cz.

Ako pokračoval prezident, súhlasí s tým, že vláda musí vzniknúť rýchlo. Dodal, že program ODS je mu sympatický. V sobotu sa má prezident spojiť s Fialom prostredníctvom videokonferencie. "Urobím všetko preto, aby táto vláda vznikla čo najskôr. Niektoré oficiality však bude potrebné obmedziť," uviedol Zeman.

S Babišom nechce nikto jednať 

Jedným z týchto obmedzení napríklad je, že vládu chce menovať na zámku v Lánoch. Tradične sa tento akt odohráva na Pražskom hrade. Dosluhujúci český premiér Andrej Babiš podľa Zemana nemá záujem o premiérske kreslo. "Dôvod je jednoduchý, s Babišom nechce nikto jednať," uviedla hlava štátu.

Babiš hovoril s prezidentom telefonicky 

Zeman pripomína, že dosluhujúca vláda musí demisiu podať po ustanovujúcej schôdzi parlamentu. O demisii debatoval prezident s premiérom telefonicky. "Zeman je späť... Zeman funguje úplne normálne, hovorí normálne a je to ten starý dobrý pán prezident," vyjadril sa k udalostiam Babiš.

Prezident si chce povinnosti plniť ešte rok a pol 

Prezident predpokladá, že najbližší rok a pol si bude plniť svoje prezidentské povinnosti a potom odíde "ako šťastný penzista" do dôchodku. "Cítim sa úplne normálne, dokonca nie som preťažený, čiže lepšie než obvykle. Už mesiac nefajčím. Môj stav je založený na tom, že mi obvykle nechutí jesť a zle trávim. Kroky, ktoré v nemocnici vykonali, viedli k tomu, že už som normálny," opísal Zeman svoj zdravotný stav. V piatok sa zíde lekárske konzílium, ktoré posúdi zdravotný stav hlavy štátu.

Zeman je od 10. októbra v nemocnici 

Zeman uviedol, že si váži postup hradného kancelára Vrastislava Mynářa pri dokumentácii podpisu zvolania Poslaneckej snemovni Parlamentu ČR. Mynář z tejto udalosti zverejnil videozáznam. Prezident sa v piatok prvýkrát verejne vyjadril od 1. septembra, kedy otváral v Brne školský rok. Zeman sa od 10. októbra lieči v Ústrednej vojenskej nemocnici v Prahe, vo štvrtok ho preložili z jednotky intenzívnej starostlivosti na bežné lôžko.

Viac o téme: ČeskoPremiérMiloš ZemanPetr Fiala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu