Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

VIDEO Dojímavý odkaz kráľovnej Alžbety: Myslite na budúce generácie, nastal čas na činy

Kráľovná Alžbeta počas video príhovoru na konferencii COP26 Zobraziť galériu (3)
Kráľovná Alžbeta počas video príhovoru na konferencii COP26 (Zdroj: SITA/Buckingham Palace/via AP)

LONDÝN - Britská kráľovná Alžbeta II. vyzvala v pondelok na klimatickom summite OSN svetových lídrov, aby prejavili "skutočné štátnictvo" a vytvorili "bezpečnejšiu, stabilnejšiu" budúcnosť pre našu planétu. Kráľovná sa tak vyjadrila vo videoposolstve adresovanom delegátom summitu.

Uviedla, že mnohí ľudia dúfajú, že namiesto slov už teraz "nastal čas na činy". Svetových lídrov zároveň 95-ročná britská panovníčka vyzvala, aby pri svojom konaní mysleli na budúce generácie a povzniesli sa nad súčasnú politickú situáciu, približuje spravodajská stanica BBC.

Alžbeta tiež vyjadrila "veľkú hrdosť" na svojho zosnulého manžela, princa Philipa, ako aj ďalších členov kráľovskej rodiny, ktorí sa zasadzujú za ochranu životného prostredia.

Prekvapivo osobná správa

Britská kráľovná sa na klimatickej konferencii OSN v Glasgowe, ktorá je známa pod skratkou COP26, mala pôvodne zúčastniť osobne. Nedávno však bola nakrátko hospitalizovaná v londýnskej nemocnici, kde sa podrobila viacerým preventívnym vyšetreniam a lekári jej následne odporučili oddych.

Účastníci summitu COP26 počúvajú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alberto Pezzali, Pool)

Kráľovná sa preto rozhodla na summite vystúpiť len prostredníctvom videoposolstva, ktoré nahrala minulý týždeň na Windsorskom zámku. BBC ho označila za "prekvapivo osobnú správu".

Na klimatickej konferencii sa osobne zúčastňuje kráľovnin syn, princ Charles, a tiež jej vnuk, princ William.

Účastníci summitu COP26 počúvajú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alberto Pezzali, Pool)

Klimatická konferencia OSN v Glasgowe, známa aj pod skratkou COP26, sa považuje za najvýznamnejšie globálne klimatické fórum od prijatia Parížskej klimatickej dohody v roku 2015. Dvojtýždňové podujatie odštartovalo Fórum svetových lídrov, ktoré sa koná 1. a 2. novembra.

Viac o téme: SummitOSNKráľovná AlžbetaCOP26
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu