Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Merkelová povzbudzuje novú generáciu: Mladí ľudia musia vyvíjať tlak a my musíme byť rýchlejší

Angela Merkelová počas klimatického summitu OSN v Glasgowe Zobraziť galériu (2)
Angela Merkelová počas klimatického summitu OSN v Glasgowe (Zdroj: SITA/AP Photo/Alberto Pezzali)

BERLÍN - Odchádzajúca nemecká kancelárka Angela Merkelová považuje protesty mladých ľudí žiadajúcich väčšiu ambicióznosť pri ochrane klímy za oprávnené.

"Glasgow už priniesol nejaké výsledky, ale z pohľadu mladých ľudí je to oprávnene stále príliš pomalé," povedala Merkelová v rozhovore, ktorý v nedeľu večer, pred začiatkom záverečnej fázy klimatickej konferencie OSN (COP26) konanej v škótskej metropole, odvysielala televízia Deutsche Welle.

My musíme byť rýchlejší

Medzinárodné spoločenstvo už podľa nej urobilo pre ochranu klímy veľa, no správy Medzivládneho panelu pre zmenu klímy (IPCC) "sú čoraz varovnejšie a čoraz hrozivejšie". Mladí ľudia musia preto vyvíjať tlak "a my musíme byť rýchlejší", zdôraznila Merkelová.

Angela Merkelová počas klimatického
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alberto Pezzali)

Zmena musí nastať ešte v tomto desaťročí. "Musíme sa opäť riadiť hodnoteniami vedcov, to znamená udržať globálne otepľovanie veľmi blízko úrovni 1,5 stupňa Celzia," povedala kancelárka.

COP26 vrcholí

Klimatická konferencia OSN v Glasgowe sa koná od 31. októbra do 12. novembra. Od pondelka vstupuje do svojej druhej, rozhodujúcej fázy. Viacerí ministri a predsedovia vlád odcestujú v pondelok do Škótska s cieľom dať impulzy rokovaniam zástupcov približne 200 zúčastnených štátov, uviedla agentúra DPA.

Viac o téme: Mladí ľudiaAktivitaKlímaAngela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu