Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Spojené štáty vydali najvyššiu výstrahu pred cestovaním na Slovensko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

WASHINGTON - Americké Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v pondelok oznámilo, že vydalo najvyššiu výstrahu pred cestovaním na Slovensko, do Ruska a Belgicka vzhľadom na veľmi nepriaznivú epidemiologickú situáciu v týchto troch európskych krajinách. Informovala o tom agentúra Reuters.

Rusko, Belgicko a Slovensko boli v rámci klasifikácie CDC preradené do skupiny štátov sveta s "veľmi vysokou" úrovňou šírenia nového koronavírusu.

Všetkých obyvateľov USA ĆDC vyzvalo, aby do uvedenej trojice krajín - a ďalších zhruba 80 štátov a teritórií sveta - radšej vôbec necestovali. Ak už tam musia nevyhnutne cestovať, mali by byť pred cestou už plne zaočkovaní.

Riziko hrozí aj zaočkovaným

"Vzhľadom na súčasnú situáciu na Slovensku aj plne zaočkovaným cestovateľom hrozí riziko nákazy a šírenia nových variantov koronavírusu," uvádza sa v cestovnom varovaní týkajúcom sa SR, ktoré je identické pre všetky krajiny v tejto skupine. Do najvyššej 4. kategórie bola najnovšie preradená aj západoafrická Burkina Faso.

Spomedzi susedov Slovenska sú aktuálne v 4. kategórii CDC len Rakúsko a Ukrajina. Maďarsko, Poľsko a Česko sú zatiať v 3. kategórii s "vysokým" šírením vírusu, kde boli doposiaľ aj SR, Rakúsko a Ukrajina.

CDC vyzýva na opatrnosť

Vo varovaní CDC sa ďalej uvádza, že Američania prichádzajúci do SR by mali dodržiavať všetky tam platné epidemiologické odporúčania a pravidlá vrátane nosenia rúšok a dodržiavania fyzických rozstupov.

Všeobecné varovanie CDC platné pre celý svet zároveň vystríha Američanov pred akýmkoľvek cestovaním do zahraničia, ktoré je podľa amerických expertov z pohľadu šírenia nových variantov koronavírusu rizikovým faktorom aj pre plne zaočkované osoby.

Viac o téme: PandémiaCestovanie RuskoUSASlovenskoBelgickoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu