Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Vojenský prevrat v Sudáne: Mimoriadne rokovanie! Hlásia mŕtvych a množstvo zranených

Ľudia v uliciach protestujú a situácia sa zhoršuje Zobraziť galériu (7)
Ľudia v uliciach protestujú a situácia sa zhoršuje (Zdroj: SITA/New Sudan NNS via AP)

NEW YORK - Bezpečnostná rada (BR) OSN sa bude zaoberať vojenským prevratom v Sudáne na mimoriadnom neverejnom zasadnutí, ktoré sa uskutoční v utorok. Oznámili to v noci na utorok agentúry AFP a DPA s odvolaním sa na správy diplomatov. Zasadnutie BR OSN sa uskutoční z iniciatívy Británie, Estónska, Francúzska, Írska, Nórska a USA.

Potýčky vypukli v sudánskom hlavnom meste Chartúm po prejave generála Abdala Fattáha Burhána, ktorý v pondelok rozpustil Zvrchovanú radu Sudánu - orgán fungujúci ako kolektívna hlava štátu, ako aj vládny kabinet. Zároveň vyhlásil výnimočný stav a oznámil vytvorenie "kompetentnej" vlády.

Demonštranti v uliciach bojujú
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

K násilnostiam pred sídlom armády došlo niekoľko hodín po tom, čo vojaci zatkli sudánskeho premiéra Abdallu Hamdoka, ministrov jeho vlády a civilných členov sudánskej vládnej rady, uviedlo ministerstvo pre informácie. Odviedli ich po tom, čo "odmietli podporiť prevrat", napísalo ministerstvo na sociálnej sieti Facebook.

Sudánske ministerstvo pre informácie uviedlo, že vojaci "pred sídlom armády strieľali ostrými nábojmi do demonštrantov odmietajúcich vojenský prevrat".

Pri násilnostiach hlásia aj obete

Nezávislý ústredný výbor sudánskych lekárov spresnil, že po tom, čo vojaci začali strieľať do rozhnevaných demonštrantov, zahynuli najmenej traja ľudia a ďalších zhruba 80 utrpelo zranenia. Agentúra Reuters v súvislosti s potýčkami informovala o najmenej siedmich obetiach a 140 zranených.      

Ľudia v uliciach protestujú
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/New Sudan NNS via AP)

Zvrchovaná rada Sudánu vznikla v auguste 2019, keď nahradila dovtedy vládnucu vojenskú radu. Toto civilno-vojenské vládnuce teleso malo dohliadať na prechod krajiny k civilnej vláde.

Zadržanie sudánskeho premiéra medzitým odsúdili USA, OSN i EÚ, ktoré zároveň vyzvali na jeho prepustenie. Spojené štáty v reakcii na tieto udalosti pozastavili Sudánu finančnú pomoc vo výške 700 miliónov dolárov, ktorá bola krajine určená na prechodné obdobie po zvrhnutí bývalého dlhoročného autokratického prezidenta Umara Bašíra, píše Reuters.

Demonštranti v uliciach bojujú
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Viac o téme: Bezpečnostná radaRokovanie OSNSudán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu