Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Horor v aute: Muž (24) v Česku unikal pred políciou! Chcel vraziť do kamióna a zabiť seba aj spolujazdca (16)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OLOMOUC - Za pokus o vraždu šestnásťročného spolujazdca v osobnom aute si Tomáš Kocourek definitívne odpyká deväť rokov väzenia. Rozsudok brnianskeho krajského súdu dnes potvrdil Vrchný súd v Olomouci. Zamietol tak odvolanie obžalovaného, ​​ktorý žiadal nižší trest. Chlapca sa podľa rozsudku snažil zabiť vo chvíli, keď niekoľko desiatok kilometrov unikal vo vozidle pred policajnou hliadkou a po ceste úmyselne vošiel do protismeru, aby narazil do kamiónu. Chlapec mu však nakoniec strhol riadenie, fatálnemu následku tak zabránil.

VIDEO, ktoré dvíha tlak: Vodič sa rútil po ceste 200 km/h! Na to, čo spôsobil, sa ťažko pozerá!

"Trest, ktorý bol uložený, rozhodne nie je neprimerane prísny. Konanie bolo vysoko spoločensky nebezpečné," uviedol predseda senátu Ivo Lajda. Podotkol, že trest je naopak neprimerane mierny a mimoriadne zníženie trestu pod hranicu trestnej sadzby nebolo v tomto prípade na mieste, práve s ohľadom na závažnosť jeho konania. Žalobca sa však neodvolal, súd tak do prípadného zvýšenia trestu zasiahnuť nemohol.

Vodič chcel nabúrať do kamióna v protismere

Prípad sa stal tento rok v januári. Dvadsaťštyriročného Kocourka, ktorý nemá vodičský preukaz, sa policajná hliadka snažila zastaviť v noci v Třebíči. Na sedadle spolujazdca v tej chvíli sedel šestnásťročný chlapec. Na výzvu na zastavenie obžalovaný nereagoval, vysokou rýchlosťou prešiel niekoľkými obcami a odmietal zastaviť aj napriek opakovaným prosbám spolujazdca.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

"Obžalovaný mu na to povedal, že sa radšej zabije, a následne vošiel úmyselne do protismeru, kde išiel ťahač," stojí v obžalobe. Aj napriek varovnému blikaniu vodiča nákladného auta pokračoval obžalovaný až stokilometrovou rýchlosťou proti nákladiaku, spolujazdec mu však nakoniec na poslednú chvíľu strhol riadenie. Obžalovaný potom v jazde pokračoval vysokou rýchlosťou cez niekoľko ďalších obcí, nakoniec dostal šmyk a havaroval.

Žalobca na výške trestu trval

Obžalovaný má ľahkú mentálnu retardáciu, obhajca dnes na súd apeloval s tým, aby zohľadnil jeho osobnosť aj priznanie, poukazoval na to, že ide o neprimerane prísny trest. Žalobca naopak na výške trestu trval, podľa neho krajský súd mimoriadnym znížením trestu zohľadnil všetky okolnosti prípadu. "Trest je síce prísny, ale následok nenastal len vďaka okolnostiam, ktoré nezáviseli od vôle obžalovaného," podotkol žalobca. Mužovi pôvodne za pokus o vraždu hrozilo od desať do 18 rokov väzenia.

Viac o téme: AutonehodaPokus o vražduSúd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu