Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bennett a Putin sa koncom októbra stretnú v Soči: Rokovať budú aj o Iráne

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Izraelský premiér Naftali Bennett sa koncom októbra prvýkrát stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Hlavnou témou ich rokovaní bude najmä Irán. V utorok o tom informovali agentúry AP a TASS s odvolaním sa na kanceláriu izraelského premiéra.

"V piatok 22. októbra odletí premiér Naftali Bennett na pozvanie ruského prezidenta Vladimira Putina na oficiálnu návštevu do Soči. Lídri prediskutujú celý rad tém týkajúcich sa sféry politiky, bezpečnosti, ekonomiky, ktoré sa oboch krajín dotýkajú, ako aj dôležité regionálne otázky — v prvom rade jadrové zbrojenie Iránu," píše sa vo vyhlásení kancelárie premiéra Izraela.

Prvé stretnutie

Túto informáciu zároveň v priebehu utorka potvrdil aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, podľa ktorého budú súčasťou stretnutia "bilaterálne rokovania". Pôjde pritom o prvé stretnutie Putina s Bennettom, ktorý sa stal izraelský premiérom v júni tohto roka, keď na tomto poste nehradil Benjamina Netanjahua. Ten sa s Putinom v minulosti stretol niekoľkokrát.

Naftali Bennett
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Maya Alleruzzo)

Izrael a Rusko navzájom koordinujú svoje letecké operácie v Sýrii, aby sa vyhli stretom. Izrael totiž často útočí na ciele spojené s Iránom, zatiaľ čo Rusko podporuje vojská sýrskej vlády. Rusko je tiež jednou z krajín, ktorým sa v roku 2015 podarilo s Iránom vyrokovať jadrovú dohodu. Irán sa vtedy zaviazal, že obmedzí  svoj jadrový program výmenou za zrušenie sankcií. Vtedajší americký prezident Donald Trump však v roku 2018 od predmetnej dohody odstúpil a voči Iránu znova zaviedol tvrdé ekonomické sankcie, čím spôsobil rozpad dohody. Viedenské rokovania o obnovení tejto dohody sú od júna pozastavené.

Viac o téme: StretnutieRokovanie IránVladimir PutinSočiNaftali Bennett
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu