Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO Zrážky medzi Indiánmi a políciou si vyžiadali jednu obeť a 17 zranených

Protesty v Santiagu Zobraziť galériu (3)
Protesty v Santiagu (Zdroj: SITA/AP Photo/Esteban Felix)

SANTIAGO – Jedna žena prišla o život pri nedeľňajších zrážkach medzi políciou a príslušníkmi etnickej skupiny juhoamerických Indiánov Araukáncov (Mapučov) v čilskom hlavnom meste Santiago. Pri nepokojoch utrpelo zranenia najmenej 17 policajtov a desať demonštrantov bolo zadržaných, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady.

Približne 1000 Indiánov požadovalo na zhromaždení od čilskej vlády väčšiu autonómiu. Polícia voči nim nasadila vodné delá a slzotvorný plyn. Niektorí demonštranti následne zaútočili na policajtov kameňmi a palicami, uviedol novinár AFP.

Protesty v Santiagu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Esteban Felix)

Polícia pôvodne oznámila, že ženu zasiahla svetlica a so zraneniami bola prevezená do nemocnice. Tá neskôr uviedla, že 43-ročná právnička z úradu ombudsmana svojim zraneniam podľahla. V domovskom regióne Araukáncov na juhu Čile už desaťročia prebiehajú spory o pôdu, ktorú mnoho pôvodných obyvateľov považuje za svoj majetok. Araukánci, považovaní za prvých obyvateľov častí Čile, bojovali v 19. storočí proti španielskym dobyvateľom a neskôr čilskej armáde.

Protesty v Santiagu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Esteban Felix)

Ústavodarné zhromaždenie Čile urobilo v júli historický krok, keď za svojho predsedu zvolilo Elisu Loncónovú z etnika Araukáncov, čo v mnohých domorodých obyvateľoch vzbudilo nádeje, že ich záujmom sa bude venovať väčšia pozornosť.

Viac o téme: ProtestPolícia IndiániSantiagoČilePandora Papers
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu