Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Viceprezidentka USA Harrisová obvinila Čínu: Nátlak a zastrašovanie v Juhočínskom mori

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová
Americká viceprezidentka Kamala Harrisová (Zdroj: SITA/Senate Television via AP)

WASHINGTON - Americká viceprezidentka Kamala Harrisová obvinila v utorok Čínu z nátlaku a zastrašovania v Juhočínskom mori, na ktoré si nárokujú viaceré krajiny. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

"Konanie Pekingu naďalej podkopáva poriadok založený na pravidlách," povedala Harrisová v prejave v Singapure. Nároky Číny na väčšinu mora bohatého na prírodné zdroje sa prekrývajú s nárokmi viacerých ďalších štátov, vrátane Vietnamu a Filipín, ktoré sú spojencom USA. Harrisová začala svoj príhovor slovami, že Spojené štáty sú po páde Afganistanu do rúk Talibanu pred týždňom "výlučne zamerané" na evakuácie ľudí z medzinárodného letiska v Kábule.

"Plne si uvedomujem, že pohľad sveta je upretý na Afganistan," uviedla viceprezidentka a stiahnutie amerických vojakov z krajiny označila za "odvážne a správe rozhodnutie". "Dosiahli sme to, na čo sme tam išli," dodala a zopakovala tak vysvetlenie amerického prezidenta Joea Bidena týkajúce sa stiahnutia z Afganistanu. Napriek odchodu USA z Afganistanu je cieľom Spojených štátov "presadzovať slobodný a otvorený Indo-Pacifik", čo vychádza z "trvalých záujmov" Ameriky v regióne, povedala Harrisová.

Harrisová pricestovala v nedeľu do Singapuru na prvú etapu svojej návštevy v juhovýchodnej Ázii. V utorok má navštíviť Vietnam. Jej ázijské turné bolo dohodnuté ešte predtým, ako radikálne hnutie Taliban ovládlo Afganistan a hlavné mesto Kábul. Harrisovej cesta nasleduje po nedávnych návštevách amerického ministra obrany Lloyda Austina v Singapure, na Filipínach a vo Vietname, počas ktorých tiež kritizoval čínske nároky v oblasti Juhočínskeho mora, pripomína DPA.

Viac o téme: ZastrašovanieUSAČínaJuhočínske moreKamala Harrisová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu