Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V októbri bude mimoriadny summit G20: Hlavnou témou bude Afganistan

Taliansky premiér Mario Draghi
Taliansky premiér Mario Draghi (Zdroj: SITA/AP/Alessandra Tarantino)

RÍM - Taliansky premiér Mario Draghi v stredu oznámil, že krajiny skupiny G20 sa na budúci mesiac zídu na mimoriadnom summite o Afganistane v snahe vyhnúť sa humanitárnej katastrofe v tejto krajine. Informuje o tom agentúra AFP.

"Mimoriadny summit o Afganistane sa uskutoční 12. októbra," povedal novinárom Drahghi. "Chceme sa presvedčiť, či je možné, aby malo 20 najbohatších krajín sveta spoločné ciele," dodal. Taliansko zastáva rotujúce predsedníctvo G20 a usiluje sa o rozšírenie globálnej diskusie o afganskej kríze o krajiny, ako sú Rusko a Čína, píše AFP.

"Donekonečna počúvam, že v Afganistane sa stane humanitárna katastrofa, pretože nemá žiadnu podporu od zvyšku sveta," povedal taliansky premiér. "Myslím si, že je povinnosťou najbohatších krajín, aby urobili niečo v záujme odvrátenia humanitárnej katastrofy," dodal Draghi. Summit sa bude tiež zaoberať opatreniami, ktoré medzinárodné spoločenstvo môže podniknúť, aby "zabránilo Afganistanu opäť sa stať živnou pôdou pre medzinárodný terorizmus".

Schôdzka bude otvorená aj pre ďalších účastníkov, ako je Organizácia Spojených národov (OSN), Holandsko, Španielsko a Katar. Je možné, že summit G20 o Afganistane sa uskutoční prostredníctvom videospojenia, pripomína agentúra AFP. Hlavy štátov a vlád krajín G20 už potvrdili osobnú účasť na hlavnom summite skupiny, ktorý sa uskutoční 30. a 31. októbra v Ríme.

Viac o téme: SummitAfganistanG20
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu