Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Jednotné Rusko ovládlo voľby, uspeli aj komunisti: Do Dumy prenikol nový projekt Kremľa

Voľby do Štátnej dumy vyhrala strana Jednotné Rusko Zobraziť galériu (13)
Voľby do Štátnej dumy vyhrala strana Jednotné Rusko (Zdroj: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

MOSKVA - Parlamentné voľby v Rusku boli podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova otvorené a čestné. Výsledky volieb Kremeľ hodnotí pozitívne, informovali agentúry Interfax a RIA Novosti.

V tohtoročných parlamentných voľbách v Rusku zvíťazila vládnúca strana Jednotné Rusko. Na základe predbežných výsledkov a sčítania viac ako 98 percent hlasov získala 49,8 percenta hlasov a obhájila parlamentnú väčšinu.

Druhí skončili komunisti

Na druhom mieste je podľa Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Komunistická strana Ruskej federácie (KPRF) s 19,05 percenta hlasov a na treťom mieste sa nachádza Liberálnodemokratickej strane Ruska (7,48 percenta). Hranicu piatich percent okrem toho prekonala aj strana Spravodlivé Rusko-Patrioti-Za pravdu s 7,41 percenta hlasov a subjekt Noví ľudia (5,36 percent).

Na snímke predseda Komunistickej strany Ruskej federácie Gennadij Zjuganov
Zobraziť galériu (13)
Na snímke predseda Komunistickej strany Ruskej federácie Gennadij Zjuganov  (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)
 

Peskov ohodnotil výsledky volieb pozitívne. Podľa jeho slov malo Jednotné Rusko za úlohu potvrdiť svoju pozíciu lídra, a to sa mu aj podarilo. "Pre prezidenta bola a naďalej je najdôležitejšia súťaživosť, otvorenosť a čestnosť uplynulých volieb a v tomto smere hodnotíme volebný proces veľmi pozitívne," uviedol Peskov.

Nový projekt sponzorovaný Kremľom

Volebná nedeľa je považovaná za dôležitú súčasť Putinovho úsilia upevniť si moc pred prezidentskými voľbami v roku 2024, v ktorých bude kľúčová práve kontrola Štátnej dumy, konštatovala agentúra AFP.

Poukázala pritom na stranu Noví ľudia, ktorá by sa podľa predbežných výsledkov mala dostať do Dumy. Ide o stranu, ktorá vznikla len vlani a mnohými politológmi je považovaná za "projekt sponzorovaný Kremľom". AFP pripomenula, že z účasti na parlamentných voľbách bola vylúčená väčšina opozičných politikov a aktivistov, keďže ruské úrady vynaložili obrovské úsilie na potlačenie protestov a aj prejavov nesúhlasu s vládnou politikou. 

Voľby, ktoré trvali tri dni, boli poznačené aj hláseniami o porušení volebného zákona. Podľa nezávislých pozorovateľov  bol zaznamenaný "abnomálne vysoký počet" takýchto hlásení. V snahe obmedziť vplyv Kremľa v Dume tím okolo opozičného politika Alexeja Navaľného v rámci projektu Chytré hlasovanie vypracoval pre voličov zoznamy kandidátov iných strán, ktorých podpora by odstavila tých prokremeľských. AFP dodala, že väčšina z týchto odporúčaných kandidátov patrila do KPRF.

Opozícia tvrdí, že voľby sprevádzali rozsiahle podvody

Ruská opozícia v pondelok obvinila ruské úrady z rozsiahlych volebných podvodov po tom, ako predbežné výsledky ukázali, že strana Jednotné Rusko získa v Štátnej dume dvojtretinovú väčšinu. Informovala o tom agentúra AFP.

Trojdňové hlasovanie, ktoré sa skončilo v nedeľu, nasledovalo po bezprecedentnom zásahu proti kritikom prezidenta Vladimira Putina. AFP pripomenula, že predvolebné prieskumy ukazovali historicky nízku podporu pokremeľskej strany. Pôvodne sa očakávalo, že Jednotné Rusko by mohlo získať len asi 30 percent hlasov voličov. Spojenci väzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného označili predbežné výsledky tejto strany okolo hranice 50 percent za "absurdné".

Voľby do Štátnej dumy
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

"To je skutočne neuveriteľné. Pamätám si ten pocit z roku 2011, keď ukradli voľby. To isté sa deje práve teraz," povedala pre AFP Navaľného hovorkyňa hovorkyňa Kira Jarmyšová. Navaľného organizácie boli pred voľbami zakázané ako "extrémistické" a jeho blízki spojenci boli zatknutí, alebo opustili krajinu. Navaľnyho tím vyzval podporovateľov opozície na "inteligentné hlasovanie", to znamená, aby podporili tých kandidátov, ktorí by potenciálne mohli poraziť Jednotné Rusko. AFP pripomenula, že táto stratégia sa mohla čiastočne odraziť vo výsledkoch, keďže Jednotné Rusko stratilo niekoľko percent na úkor komunistov.

Ruská opozícia tvrdí, že internetové hlasovanie aj predĺženie volieb na tri dni otvorili cestu k volebným podvodom. Moskva oficiálne tieto kroky podnikla v snahe zamedziť šíreniu koronavírusu. Nezávislý volebný monitor GOLOS v nedeľu večer avizoval, že zaznamenal viac 4900 správ o podvodoch počas hlasovania. Ruské úrady túto neziskovú organizáciu už skôr označili za "zahraničného agenta".

Vládna strana zaznamenala vo voľbách výraznú stratu na Ďalekom východe

Vládna prokremeľská strana Jednotné Rusko stratila v najnovších parlamentných voľbách väčšinu v Jakutskej republike na ruskom Ďalekom východe. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra DPA. Voľby sa v Ruskej federácii konali tri dni, od piatka 17. septembra do nedele 19. septembra.

V Jakutsku, známom aj ako Republika Sacha, skončilo Jednotné Rusko až na druhom mieste s približne 33 percentami hlasov voličov – zaostalo za komunistami, ktorí získali okolo 35 percent, čo je nárast o takmer 20 percentuálnych bodov v porovnaní s poslednými voľbami v roku 2016. Ukazujú to údaje volebnej komisie.

O priazeň voličov sa
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

Pozorovatelia pripisujú stratu podpory ničivým lesným požiarom, ktoré vyčíňali v oblasti celé mesiace, a občania boli nespokojní s reakciou úradov na ne. Predstavitelia Jednotného Ruska, ktoré je lojálne ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, požiadali o preverenie počtu hlasov, oznámila jakutská volebná komisia. To sa podľa očakávania uskutoční uprostred týždňa, vyhlásil predseda volebnej komisie Jevgenij Fedorov, ktorého vyjadrenie priniesla ruská tlačová agentúra Interfax.

Kadyrov podľa ústrednej volebnej komisie získal 99,7 percenta hlasov

Čečenský autoritársky vodca Ramzan Kadyrov získal podľa ústrednej volebnej komisie 99,7 percenta všetkých hlasov odovzdaných vo voľbách najvyššieho predstaviteľa ruskej Čečenskej republiky. V pondelok o tom informovala agentúra TASS.

Kadyrov kandidoval za prokremeľskú stranu Jednotné Rusko. Podľa politických analytikov bol výsledok hlasovania "vopred jasný". Kadyrov je oddaný spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ramzan Kadyrov
Zobraziť galériu (13)
Ramzan Kadyrov  (Zdroj: SITA/AP Photo/Musa Sadulayev)

Kritici Kremľa tvrdia, že Putin zámerne prehliada nedodržiavanie zákonov v Čečensku, pretože sa spolieha na to, že Kadyrov, bývalý povstalecký veliteľ, tam drží "na uzde" separatistické tendencie. Agentúra AFP pripomenula, že autoritársky vodca Ramzan Kadyrov, ktorý vládne v prevažne moslimskej oblasti takmer dve desaťročia, okolo seba vytvára kult osobnosti. Ľudskoprávne organizácie obviňujú jeho režim z porušovania ľudských práv.

Viac o téme: VoľbyRuskoJednotné Rusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu