Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Po dlhých rokoch sa vrátili do Černobyľu experti: Budú merať radiáciu okolo jadrovej elektrárne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Experti začali opätovne merať úroveň radiácie v okolí Černobyľskej atómovej elektrárne na Ukrajine, 35 rokov po katastrofe, ktorá sa v nej v apríli 1986 odohrala. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra DPA.

Výsledky týchto testov vykonaných v uzavretej zóne, približne 100 kilometrov od ukrajinského hlavného mesta Kyjev, budú odborníci prezentovať na vedeckej konferencii na budúci rok v apríli. Cieľom operácie je vytvoriť novú mapu zobrazujúcu rádioaktívne znečistenie v danej oblasti. Naposledy sa takéto úplné mapovanie uskutočnilo v 80. rokoch.

V teréne dva vrtuľníky

Ukrajinskí experti spolupracujú na projekte s nemeckými špecialistami, uviedol Christopher Strobl zo Spolkového úradu pre ochranu pred radiáciou (BfS) so sídlom v meste Salzgitter. Na operácii sa podieľa aj nemecká polícia.

Černobyľská jadrová elektráreň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

"Máme dva vrtuľníky so 120 povolenými letovými hodinami pre každý z nich," vysvetlil Klaus-Jürgen Jess z nemeckej spolkovej polície. Vrtuľníky vykonávajú merania z výšky 100 metrov, čo umožňuje na diaľku detegovať akúkoľvek oblasť jadra žiarenia.

Kontrolovať sa bude obrovská plocha

Experti však nemôžu lietať a merať priamo nad ochranným sarkofágom, ktorý zakrýva poškodený jadrový reaktor. Uzavretá zóna Černobyľskej atómovej elektrárne má rozlohu vyše 2500 kilometrov štvorcových.

Letecký pohľad na jadrovú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Mykhailo Markiv /Presidential Press Service Pool Photo via AP)

Podľa Strobla je na zemi približne 200 meracích bodov, ktoré skontroluje stovka odborníkov, pričom sa použijú aj drony. Strobl vyzdvihol spoluprácu s Ukrajinou. "Ide o veľmi úzku spoluprácu. Takáto výmena skúseností je veľmi dôležitá," dodal.

Viac o téme: ExpertiMeraniaUkrajinaČernobyľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu