Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Výskum to ukázal jasne: Takto účinkuje vakcína proti KORONAVÍRUSU u tehotných žien

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Vedci dospeli k záveru, že vakcína Pfizer/Biontech tiež dobre chráni tehotné ženy pred infekciou koronavírusom. Podľa údajov nie sú medzi nimi a zvyškom populácie takmer žiadne štatistické rozdiely. Stály výbor pre očkovanie na Inštitúte Roberta Kocha (STIKO) sa stále zdráha urobiť zásadné odporúčanie.

Vakcína Pfizer/Biontech tiež dobre chráni tehotné ženy pred infekciou koronavírusom a pred hospitalizáciou. Účinnosť je zhruba porovnateľná s bežnou populáciou, uvádzajú vedci z Izraela a USA v časopise Nature Medicine. Vyhodnotili údaje od viac ako 21 000 očkovaných a neočkovaných tehotných žien z Izraela.

KORONAVÍRUS Top virológ šokuje: Napriek očkovaniu ráta s tým, že sa nakazí

Noa Daganová a jej tím z Výskumného ústavu Clalit v Tel Avive porovnala riziko infekcie u 10 861 očkovaných tehotných žien vo veku 16 a viac rokov s rovnakým počtom neočkovaných tehotných žien, ktoré boli podobné v mnohých faktoroch, ako je vek, štádium tehotenstva, pôvod a miesto pobytu.

Výskum to ukázal jasne:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Počas sledovaného obdobia sa vyskytlo 131 infekcií v skupine očkovaných a 235 infekcií v skupine neočkovaných tehotných žien. Vedci tvrdia, že vzhľadom na infekciu má očkovanie po druhej dávke účinnosť 96 percent. To znamená, že tí, ktorí boli očkovaní, majú o 96 percent menšiu pravdepodobnosť prenosu patogénu ako tí, ktorí neboli očkovaní.

Symptomatickej infekcii zabránilo očkovanie s účinnosťou 97 percent, hospitalizácii s 89 percentami. Medzi účastníkmi bol iba jeden závažný priebeh ochorenia u neočkovanej skupiny a žiadne úmrtia. Vedci neskúmali možné reakcie na vakcínu a vedľajšie účinky očkovania.

Štúdia o nákaze aj po očkovaní: TAKTO prebieha infekcia KORONAVÍRUSOM u zaočkovaných!

Účinnosť očkovania proti iným variantom

Údaje boli zozbierané v čase, keď v Izraeli koloval alfa variant Sars-CoV-2. V súčasnosti je v Izraeli - ako v mnohých ďalších krajinách sveta - v obehu variant delta, ktorý je obzvlášť nákazlivý a proti ktorému očkovacie látky chránia o niečo horšie.

Vakcína od spoločnosti Pfizer/BioNTech
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/John Locher, File)

Pretože súčasná štúdia ukazuje, že účinnosť očkovania u tehotných žien je porovnateľná s bežnou populáciou, zistenia o účinnosti očkovania proti iným variantom možno pravdepodobne preniesť na tehotné ženy, píšu vedci. Dobrá účinnosť by mohla podľa nich prispieť k prijatiu očkovania aj u tehotných žien.

V Nemecku STIKO zatiaľ nevydal odporúčanie očkovania proti Covidu-19 pre všetky tehotné ženy, pretože údaje sú veľmi obmedzené. Gynekologické spoločnosti, ako napríklad Nemecká spoločnosť pre perinatálnu medicínu a Nemecká spoločnosť pre gynekológiu a pôrodníctvo (DGGG), nedávno presadzovali prioritné očkovanie tehotných a dojčiacich žien proti ochoreniu Covid-19. Aj americký zdravotnícky úrad CDC odporúča očkovanie tehotným ženám.

Viac o téme: VýskumúčinnosťOčkovanieTehotenstvo Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu