Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Srí Lanka čelí vážnej potravinovej kríze: Míňajú sa základné tovary, vláda musela zakročiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Eranga Jayawardena, File)

COLOMBO - Parlament na Srí Lanke v pondelok schválil výnimočný stav, ktorý minulý týždeň vyhlásil prezident Gotabaja Radžapaksa s cieľom kontrolovať ceny potravín a zabrániť ich hromadeniu. Krajina v uplynulých týždňoch zápasí s nedostatkom základných tovarov, napríklad cukru, mliečneho prášku či plynových fliaš, informovala agentúra AP.

Podľa vlády nedostatok tovarov spôsobili ľudia, ktorí sa nimi neúmerne zásobujú. Opozícia tvrdí, že výnimočný stav nie je potrebný a na zabezpečenie základných tovarov stačia aj bežné zákony. Vláda sa voči kritike bráni tvrdením, že doterajšie opatrenia nefungovali, a zároveň sľubuje, že výnimočný stav nezneužije voči svojim oponentom.

Počas výnimočného stavu môžu bezpečnostné zložky zadržiavať ľudí aj bez zatykača, konfiškovať majetok, vstupovať bez povolenia do súkromných priestorov, prehľadávať ich a vydávať nariadenia, voči ktorým nie je možné podať podnet na súd.

Výnimočný stav trval dlhé roky

Ako pripomína agentúra AP, na Srí Lanke za uplynulé polstoročie bol poväčšine v platnosti výnimočný stav. Sprevádzal dve marxistické povstania a dlhoročnú občiansku vojnu. Štátne orgány často čelili obvineniam zo zneužívania výnimočného stavu voči opozícii.

Viac o téme: PotravinyNedostatokSrí LankaGotabaja Radžapaksa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu