Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ľudia na Srí Lanke prišli o energiu na varenie: Krajina po výbuchoch sťahuje plynové bomby z trhu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

COLOMBO - Srí Lanka nariadila v stredu celoštátne stiahnutie plynových fliaš na varenie z trhu, pretože v posledných týždňoch došlo v domácnostiach k nevysvetliteľným výbuchom a požiarom, ktoré spôsobili zranenia niekoľkých ľudí. Len vo štvrtok minulý týždeň bolo takých explózií približne 60, informovala tlačová agentúra Reuters.

Plynové fľaše sú v tropickej ostrovnej krajine, predovšetkým vo vidieckych oblastiach, bežným zdrojom energie pri varení.

Úrad na ochranu spotrebiteľov nariadil srílanskej plynárenskej spoločnosti Litro Gas, ktorý má na trhu zhruba 80-percentný podiel, aby stiahla všetky nepoužité tlakové fľaše vyskladnené pred 4. decembrom. Úrad uviedol, že stiahnuté plynové fľaše budú nahradené takými, ktoré majú červeno-bielu etiketu na jednoduché identifikovanie. Nie je zatiaľ známe, či podobný príkaz dostala aj druhá plynárenská spoločnosť Laugfs.

Došlo k zmene plynov? 

Jedným vysvetlením výbuchov, s ktorým prišli odborníci, je zmena v zmesi plynov vo fľašiach, ktorú výrobcovia urobili začiatkom tohto roka. Práve to môže zvyšovať tlak v nádobách, čo vedie k väčšiemu úniku plynov.

Plynárenské spoločnosti toto vysvetlenie odmietajú a namiesto toho vinu pripisujú chybným regulátorom tlaku plynu a varičom v dezolátnom stave. Vláda však nariadila obom plynárenským spoločnostiam vrátiť sa k pôvodnej zmesi plynov bután a propán v pomere 70 k 30, ktorý firmy tento rok zmenili na pomer 50 k 50.

Výbuchy sa vyšetrujú

Prezident Gotabhája Rádžapaksa minulý mesiac vymenoval osemčlennú komisiu, aby výbuchy vyšetrila, pripomína agentúra Reuters. Úrad na ochranu spotrebiteľov tiež plynárenským spoločnostiam nariadil, aby pridali do plynových fliaš zlúčeninu etylmerkaptán s prenikavým, značne nepríjemným zápachom, vďaka čomu bude ľahšie zacítiť únik plynu.

Používanie zásobníkov so skvapalneným plynom (LPG) dovezených pred koncom novembra je takisto zakázané.

Viac o téme: PožiarVýbuchPlynové fľašeSrí Lanka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu