Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V centre Moskvy sa konala demonštrácia na podporu nezávislých médií

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Desiatky ľudí sa zhromaždili v sobotu v centre Moskvy na protest proti zásahom ruských úradov voči nezávislým médiám. Informovala o tom agentúra AP.

Malú demonštráciu spoločne zorganizovali niekoľkí predstavitelia opozície kandidujúci v septembrových parlamentných voľbách. Oficiálne išlo o predvolebné stretnutie kandidátov s voličmi, aby sa predišlo zatýkaniu pre obvinenia z organizovania nepovoleného zhromaždenia.

Opoziční kandidáti vo svojich prejavoch odsúdili skutočnosť, že v poslednej dobe boli viaceré nezávislé médiá, vrátane televízie Dožď a spravodajského servera Meduza, zaradené v Rusku medzi tzv. zahraničných agentov. Toto hanlivé označenie je spojené so sprísneným dozorom úradov, poškodzuje dôveryhodnosť médií a znižuje ich príjmy z reklamy.

Ruské úrady podľa pozorovateľov zvyšujú tlak na opozíciu a nezávislé médiá pred parlamentnými voľbami naplánovanými na 19. septembra, v ktorých si chce prezident Vladimir Putin upevniť svoju pozíciu pred prezidentskými voľbami v roku 2024.

Nikoho nezadržali

Okrem zaraďovania médií na zoznam cudzích agentov úrady podnikli aj razie v domov viacerých známych novinárov. V júli bol označený za "neželanú organizáciu" investigatívny portál Projekt, čím mu bolo prakticky znemožnené pôsobenie v Rusku. Tento portál odhaľoval korupčné praktiky predstaviteľov Putinovho režimu s ním spriaznených oligarchov.

"Naše úrady chcú úplne zničiť mediálnu sféru. Označenie Dožďa, Meduzy a ďalších médií za zahraničných agentov je krokom k vybudovaniu diktatúry opísanej (Georgeom) Orwellom, ktorej hlavný slogan znie: 'Nevedomosť je sila'," uviedol aktivista Nikolaj Kavkazskij, ktorý kandiduje do parlamentu za opozičnú liberálnu stranu Jabloko.

Na sobotňajšom protestnom zhromaždení podľa dostupných informácií nikoho nezadržali. Na podobnej demonštrácii na podporu nezávislých médií spred dvoch týždňov, ktorá sa konala pred moskovskou centrálou Federálnej bezpečnostnej služby, bolo nakrátko zadržaných 12 žurnalistov.

Viac o téme: ProtestMédiáRuskoMoskva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu