Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rusko plánuje v auguste skúšobne odpáliť raketu Zirkon z jadrovej ponorky

Hypersonická raketa Zirkon
Hypersonická raketa Zirkon (Zdroj: YouTube/Минобороны России)

MOSKVA - Prvé skúšobné odpálenie hypersonickej rakety Zirkon z ponorkového nosiča, ktorou bude jadrová ponorka Severodvinsk, by sa mohlo uskutočniť už v auguste. S odvolaním sa na zdroj na ruskom ministerstve obrany o tom v nedeľu informovala agentúra TASS.

Rusko tento týždeň oznámilo, že vykonalo ďalší test svojej hypersonickej riadenej strely Zirkon, ktorá patrí medzi najmodernejšie Ruskom vyvíjané zbrane. Strela bola skúšobne odpálená z fregaty Admiral Gorškov, pričom zasiahla určený cieľ na pobreží Barentsovho mora pri severozápadnom pobreží Ruska. Ruský prezident Vladimir Putin prvýkrát priznal existenciu tejto novovyvíjanej hypersonickej zbrane vo februári 2019.

Strela 3M22 Zirkon by podľa neho mala byť po ukončení vývoja a testovania schopná zasiahnuť ciele na zemi aj na mori až do vzdialenosti 1000 kilometrov, a to až s nadzvukovou rýchlosťou mach 9. Prvý test tejto protilodnej strely sa uskutočnil v januári 2020 a odvtedy bolo uskutočnených už niekoľko ďalších. V budúcnosti by touto hypersonickou zbraňou mali byť vybavené vybrané ruské vojnové lode aj ponorky.

Ruské námorníctvo má podľa Putina všetko potrebné na obranu krajiny

Ruský prezident Vladimir Putin sa v nedeľu v Petrohrade zúčastnil na slávnostnej vojenskej prehliadke pri príležitosti Dňa ruského námorníctva, informovala agentúra Interfax. Na tejto prehliadke, ktorá sa konala v ústí rieky Neva, sa zúčastnilo 4000 námorníkov, viac ako 50 lodí, člnov a ponoriek, ako aj 48 lietadiel a vrtuľníkov námorného letectva.

Putin vo svojom príhovore vyhlásil, že "ruské námorníctvo má v súčasnosti všetko potrebné na zabezpečenie ochrany našej vlasti, našich štátnych záujmov". Zdôraznil, že ruská armáda je schopná odhaliť každého protivníka – pod vodou, na zemi i vo vzduchu a "v prípade potreby mu zasadiť neodvrátiteľný úder". Rusko svojimi loďami operuje "prakticky vo všetkých oblastiach svetového oceánu," uviedol Putin.

Poznamenal, že ruská flotila vlastní silné oceánske lode i ponorkové raketové krížniky s jadrovým pohonom. Pripomenul, že Rusko má k dispozícii aj efektívne námorné letectvo na veľké a krátke vzdialenosti i najnovšie hypersonické vysoko presné zbraňové systémy, "aké na svete stále nemajú obdoby". Vojenské prehliadky sa v Deň ruského námorníctva konali aj v niekoľkých ďalších prístavoch na ruskom pobreží. Usporiadali aj aj v Sýrii, kde má Rusko v meste Tartús na pobreží Stredozemného mora námornú základňu.

Viac o téme: RaketaPonorkaOdpálenieRuskoZirkon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu