Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kábulské letisko strážia elitné sily Talibanu: Majú americké zbrane a uniformy

Kábulské letisko strážia elitné sily Talibanu Zobraziť galériu (3)
Kábulské letisko strážia elitné sily Talibanu (Zdroj: SITA/AP Photo/Khwaja Tawfiq Sediqi)

KÁBUL - Na medzinárodnom letisku v afganskej metropole Kábul hliadkujú elitné jednotky hnutia Taliban vyzbrojené americkými zbraňami a oblečené v amerických uniformách, informovala v utorok stanica BBC.

Stanica uviedla, že jej hlavná medzinárodná korešpondentka Lyse Doucetová a jej tím navštívili kábulské letisko krátko po tom, ako nad ním Taliban prevzal úplnú kontrolou. Tím BBC tam nakrútil elitné jednotky Talibanu, ktoré hliadkujú v areáli letiska, ale aj hangáre a kancelárie, ktoré Američania opustili pred niekoľkými hodinami, uviedla BBC na svojej internetovej stránke.

Taliban ovládol v utorok už celé Medzinárodné letisko Hámida Karzaja v Kábule po tom, čo po 20 rokoch vojenskej intervencie odštartovalo z letiska – minútu pred polnocou z pondelka na utorok miestneho času – posledné americké lietadlo. Lídri Talibanu sa neskôr na znak svojho víťazstva symbolicky prešli po pristávacej dráhe po boku s bojovníkmi z elitnej brigády Badr.

Kábulské letisko strážia elitné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Khwaja Tawfiq Sediqi)

Letisko v afganskom Kábule musí zostať otvorené

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg v utorok vyhlásil, že letisko v afganskom Kábule musí zostať otvorené. Zároveň prisľúbil, že aliancia nezabudne na Afgancov, ktorí sa nedostali na paluby evakuačných lietadiel. Stoltenberg to povedal v rozhovore pre agentúru AFP.

"Je nevyhnutné nechať letisko (v Kábule) otvorené, aby bol umožnený prísun humanitárnej pomoci afganskému ľudu a tiež aby sa zaistilo, že budeme môcť aj naďalej dostávať ľudí von – tých, ktorí chceli odísť, ale neboli súčasťou vojenskej evakuácie," povedal Stoltenberg.

Generálny tajomník NATO Jens
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco, Pool)

"Nezabudneme na nich," zdôraznil ešte raz generálny tajomník NATO. Jeho slová zazneli deň po tom, ako z afganského hlavného mesta Kábul odleteli v pondelok večer posledné lietadlá americkej armády. Na odletovú dráhu kábulského letiska sa v utorok postavil jeden z vodcov Talibanu a vyhlásil "víťazstvo" nad Spojenými štátmi.

Stoltenberg ocenil Turecko, ako člena NATO, ktoré dostalo ponuku od Talibanu prevziať kontrolu nad letiskom. "Budeme pokračovať v spolupráci so spojencami NATO a s inými krajinami, ktoré pomôžu ľuďom odísť. Taliban jasne uviedol, že ľuďom bude dovolené odísť. Nebudeme hodnotiť Taliban podľa toho, čo hovorí, ale podľa toho, čo robí," povedal šéf NATO.

Viac o téme: LetiskoZbraneUniformyKábulAfganistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu