Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Odvetný útok USA v Kábule nezostal bez obetí: Zahynulo deväť členov jednej rodiny vrátane detí

Identifikácia mŕtvych po výbuchu v Afganistane
Identifikácia mŕtvych po výbuchu v Afganistane (Zdroj: SITA/AP Photo/Wali Sabawoon)

KÁBUL - Deväť členov jednej rodiny vrátane šiestich detí zahynulo v sobotu počas amerického útoku dronom na vozidlo v obytnej časti afganskej metropoly Kábul. S odvolaním sa na vyjadrenia príbuzného obetí o tom v pondelok informovala spravodajská televízna stanica CNN.

Americká armáda podnikla útok dronom na "plánovača" odnože Islamského štátu operujúcej na území Afganistanu, známej pod skratkou IS-K alebo ISIS-K, ktorá sa priznala k útoku na kábulskom letisku.

Najmladšou civilnou obeťou je dvojročné dievčatko, uviedol pre CNN brat muža, ktorý pri útoku zahynul. Bola to "obyčajná normálna rodina", uviedol. "Nie sme Islamský štát a toto bol rodinný dom, kde žili moji bratia s rodinami," dodal.

Susedia a svedkovia na mieste útoku uviedli, že o život prišlo niekoľko ľudí vrátane detí. Americká armáda v nedeľu priznala, že existujú informácie o civilných obetiach. "Vieme, že došlo k ďalším silným explóziám po zničení vozidla, čo naznačuje, že v ňom bolo veľké množstvo výbušného materiálu a mohlo to viesť k ďalším obetiam. Je nejasné, čo sa mohlo odohrať, a naďalej to vyšetrujeme," povedal hovorca Centrálneho velenia armády USA Bill Urban.

Podľa agentúry DPA si odvetný útok americkej armády cez víkend v Kábule vyžiadal najmenej desať civilných obetí. Tak informovala miestna televízna stanica ToloNews.

Viac o téme: ObeteOdvetaútok USAAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu