Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Silné slová Bidena! Útok na členov afganskej odnože teroristickej organizácie nebol posledný

Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

WASHINGTON - Úder amerického bezpilotného lietadla, pri ktorom vo východnom Afganistane zomreli dvaja členovia teroristickej organizácie Daeš-Chorásánu, nebol podľa amerického prezidenta Joea Bidena posledný. Vo vyhlásení Biden ďalej uviedol, že ho armádni predstavitelia varovali, že v najbližších 24 až 36 hodinách môže na letisku v Kábule prísť ďalší teroristický útok. Informovali o tom svetové agentúry.

Útok dronu bol reakciou na samovražedný atentát, pri ktorom vo štvrtok pri jednej z brán kábulského letiska prišlo o život najmenej 169 Afgancov a 13 amerických vojakov. Pentagon dnes uviedol, že bezpilotné lietadlo zabilo dvoch "plánovačov" Daešu a ďalšieho člena tejto teroristickej skupiny zranil. Nie je pritom jasné, či sa títo ľudia priamo podieľali na štvrtkovom atentáte.


Masaker v Kábule: USA vracajú úder! Údajný "plánovač" útoku je mŕtvy, hrozia ďalšie útoky


"Útok nebol posledný. Dopadneme všetky osoby zapojené do ohavného útoku a prinútime ich zaplatiť," citovala agentúra Reuters z Bidenoveho vyhlásení po dnešnom stretnutí s vojenskými a bezpečnostnými poradcami.

Situácia na mieste je nebezpečná

"Situácia na mieste zostáva krajne nebezpečná a hrozba teroristického útoku na letisko zostáva vysoká," uviedol ďalej americký prezident. "Naši velitelia ma informovali, že útok môže veľmi pravdepodobne prísť počas najbližších 24 až 36 hodín. Nariadil som im, aby prijali všetky možné opatrenia na ochranu našich vojakov," dodal.

Americké ministerstvo obrany dnes oznámilo, že začalo sťahovať amerických vojakov z kábulského letiska. Washington už skôr oznámil, že armáda sa odtiaľ úplne stiahne k 31. augustu. Prítomnosť americkej armády na letisku je úplne kľúčová z hľadiska končiacej evakuácie cudzincov aj Afgancov utekajúcich pred radikálnym islamistickým hnutím Taliban, ktoré sa v polovici augusta po prekvapivej a bleskovej ofenzíve zmocnilo prakticky celého Afganistanu.

Taliban americký letecký úder v provincii Nangarhár odsúdil, keďže podľa neho išlo o "jasný útok na afganské územie". Vysoký veliteľ Talibanu však skôr povedal, že v súvislosti s atentátom bolo zadržaných niekoľko členov Daešu, ktoré teraz vypočúva tajná služba Talibanu.

Viac o téme: TerorizmusPentagónDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu