Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Biden s Merkelovou diskutovali o Nord Streame 2 aj o cestovných reštrikciách

Joe Biden a Angela Merkelová na spoločnej tlačovej konferencii Zobraziť galériu (3)
Joe Biden a Angela Merkelová na spoločnej tlačovej konferencii (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden a dosluhujúca nemecká kancelárka Angela Merkelová sa vo štvrtok v Bielom dome zaviazali, že budú spolupracovať pri obrane proti ruskej agresii a postavia sa aj proti nedemokratickým krokom Číny. Po ich spoločnej tlačovej konferencii o tom informovala agentúra Reuters.

Biden zopakoval svoje obavy ohľadne výstavby plynovodu Nord Stream 2, cez ktorý bude prúdiť ruský plyn po dne Baltského mora do Nemecka, pričom obíde Ukrajinu. Spoločne s Merkelovou sa napriek rozdielnemu názoru na tento projekt podľa jeho slov zhodli na tom, že Rusku nesmie byť umožnené používať energetiku ako zbraň. "Držíme pri sebe a budeme aj naďalej držať pri sebe pri obrane našich východných spojencov v NATO voči ruskej agresii," povedal Biden.

USA a Nemecko sú v rámci NATO kľúčovými spojencami, ich vzťah však ochladol za éry bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, pripomína Reuters. Biden s Merkelovou sa teraz zaviazali, že do budúcna vzájomné väzby posilnia. V prípade plynovodu Nord Stream 2 sa Washington obáva, že tento projekt zvýši závislosť Európy od ruského plynu. USA tiež tvrdia, že tým, že plynovod obíde Ukrajinu a Poľsko, oslabí to bezpečnosť týchto krajín. Od Nemecka pritom žiadajú, aby nejakým spôsobom zabezpečilo, že sa tak nestane.  

Joe Biden a Angela
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

Nemecko a USA sa nezhodujú aj v niektorých ďalších otázkach, ako je partnerstvo s Čínou v rámci obchodných projektov, a tiež napríklad v otázke cestovných obmedzení, ktoré platia pre Európanov cestujúcich do USA, pripomína Reuters. V súvislosti s poslednými menovaným Biden uviedol, že touto témou sa zaoberajú príslušné úrady a on sám by mal byť do "siedmich dní" schopný zodpovedať, kedy sa cestovné obmedzenia pre Európanov zmiernia, uvádza agentúra AP. Biden a Merkelová sa však zhodujú v celom rade ďalších otázok, pričom obaja chcú posilniť transatlantické vzťahy, ktoré utrpeli počas éry Trumpa a jeho častej kritiky amerických spojencov.

Vyše hodinové stretnutie

Obaja lídri sa vyjadrili aj k ničivým záplavám, ktoré sužujú západ Nemecka a vyžiadali si tam už prinajmenšom 59 obetí na životoch. Merkelová vyjadrila sústrasť pozostalým a zopakovala, že jej vláda urobí "maximum" pre to, aby zasiahnutým občanom pomohla.  Biden označil záplavy za tragédiu a v mene USA kondoloval Nemecku i pozostalým.

Joe Biden a Angela
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

Stretnutie Merkelovej s Bidenom trvalo podľa Reuters vyše hodinu. Biden uviedol, že spolupráca medzi USA a Nemeckom je silná a vyjadril vieru, že takou aj pretrvá. Merkelovú nazval skvelou "osobnou priateľkou aj priateľkou Spojených štátov". Kancelárka odvetila, že priateľstvo si váži. Merkelová v rámci svojej návštevy vo Washingtone absolvovala ešte pred stretnutím s Bidenom pracovné raňajkami s americkou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. Harrisovej kancelária na margo stretnutia uviedla, že dvojica viedla "veľmi otvorený rozhovor".

Po stretnutí s Bidenom čakala Merkelovú s manželom slávnostná večera s manželmi Bidenovcami v Bielom dome. Na večeru boli okrem popredných predstaviteľov súčasnej americkej administratívy pozvaní aj bývalí americkí ministri zahraničných vecí ako Colin Powell a Hillary Clintonová a tiež súčasní lídri republikánskej menšiny v oboch komorách Kongresu - Mitch McConnell a Kevin McCarthy. 

Viac o téme: USANemeckoAngela MerkelováJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu