Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Hasiči v Španielsku a Portugalsku majú plné ruky práce: Neprestajne bojujú s lesnými požiarmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MADRID - Španielski hasiči v pondelok dosiahli pokrok pri hasení lesného požiaru vo vnútrozemí krajiny. S požiarom bojujú aj hasiči na juhu Portugalska. Informovala o tom agentúra AFP.

Takmer 1000 hasičov s podporou 15 hasičských lietadiel bojuje s požiarom, ktorý od soboty horí v provincii Ávila v španielskom autonómnom spoločenstve Kastília a León. Posádkam sa oheň do určitej miery podarilo dostať pod kontrolu aj s prispením vetra, ktorý v pondelok zoslabol. Tento požiar zatiaľ zničil 12.000 hektárov pôdy a vyžiadal si evakuáciu takmer 1000 osôb z niekoľkých miest a dedín.

Španielska meteorologická agentúra AEMET v sobotu popoludní v obci Montoro v španielskom autonómnom spoločenstve Andalúzia zaznamenala teplotu 47,4 stupňa Celzia. Rubén del Campo, hovorca agentúry AEMET, uviedol, že táto hodnota bude po oficiálnom potvrdení najvyššou teplotou zaznamenanou v Španielsku od začiatku meraní. Vlna horúceho počasia má podľa del Campa ustúpiť v pondelok. Približne 200 hasičov podľa miestnych úradov bojovalo s požiarom aj v regióne Algarve na juhu Portugalska.

Horúce počasie a požiare postihli počas tohto leta aj ďalšie európske krajiny vrátane Grécka a Turecka, pripomína AFP.  

Viac o téme: HasičiPožiareLesyŠpanielskoPortugalsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu