Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Zdevastovené Haiti hlási ďalšie obete: Krajine prisľúbili pomoc okolité štáty

Spustošená krajina po silnom zemetrasení Zobraziť galériu (3)
Spustošená krajina po silnom zemetrasení (Zdroj: SITA/AP Photo/Fernando Llano)

PORT-AU-PRINCE - Počet obetí silného zemetrasenia, ktoré v sobotu zasiahlo Haiti, stúpol v utorok na najmenej 1941, pričom počet zranených sa zvýšil na 9900, informoval úrad civilnej ochrany tento karibskej krajiny.

Ako píše agentúra AFP, zemetrasenie s magnitúdou 7,2 zničilo vyše 60.000 domov a 76.000 ďalších poškodilo. Zničené sú aj mnohé verejné budovy, dodal úrad. Krajinu navyše v pondelok večer zasiahla tropická búrka Grace, ktorá so sebou priniesla až 380 milimetrov zrážok. Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) v tejto súvislosti vydalo varovania pred povodňami a zosuvmi pôdy.

K zemetraseniu došlo v juhozápadnej časti tejto krajiny, zhruba 160 kilometrov západne od husto obývanej metropoly Port-au-Prince, ktorá bola zničená aj pri silnom zemetrasení v roku 2010. V meste Les Cayes, rovnako ako aj v iných ťažko postihnutých mestách na juhozápade Haiti, strávila v obavách pred dotrasmi po zemetrasení väčšina ľudí noc vonku pred svojimi obydliami, z ktorých mnohé sú poškodené či úplne zničené.

Spustošená krajina po silnom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Fernando Llano)

Haiti už pomáhajú okolité krajiny

Pomoc Haiti prisľúbili už Spojené štáty i mnohé ďalšie krajiny. Samantha Powerová, šéfka Agentúry USA pre medzinárodný rozvoj (USAID), na Twitteri v nedeľu napísala, že 65-členný tím na Haiti prinesie "špecializované nástroje, vybavenie a medicínske zásoby na pomoc pri pátracích operáciách". Dominikánska republika susediaca s Haiti oznámila, že do postihnutej krajiny pošle 10.000 potravinových dávok a lekárske vybavenie. Pomoc poskytli i Kuba a Ekvádor a prisľúbili ju i Mexiko, Čile, Argentína, Peru a Venezuela.

Spustošená krajina po silnom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Fernando Llano)

Viac o téme: ObeteZraneníZemetrasenie Haiti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu