Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Chystáte sa ešte na dovolenku? Extrémna vlna horúčav zasiahne tieto krajiny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MADRID - Vlna horúčav zasiahne nadchádzajúce dni Portugalsko i Španielsko. Na sever prúdiaca masa teplého vzduchu z Afriky môže v oboch krajinách Pyrenejského polostrova priniesť teploty prekračujúce 40 stupňov Celzia. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Portugalský premiér António Costa varoval, že horúčavy zvyšujú riziko lesných požiarov. Ďalej uviedol, že "hrozné snímky" z Grécka a Turecka v posledných dňoch pripomenuli Portugalcom požiare z roku 2017, ktoré v ich krajine zabili viac ako 100 ľudí.

Portugalské úrady uviedli, že počas letnej sezóny môžu nasadiť viac ako 12.000 hasičov, približne 2700 vozidiel a 60 lietadiel. Podľa španielskeho meteorologického ústavu AEMET by vlna horúčav mala trvať do pondelka. Teploty môžu podľa predpovedí v niektorých oblastiach Španielska prekročiť 44 stupňov Celzia.

V Španielsku a Portugalsku nie sú v letných mesiacoch vysoké teploty ničím neobvyklým. Napriek tomu vedci tvrdia, že niet pochýb o tom, že vlny horúčav, suchá, požiare, záplavy a búrky spôsobuje zmena klímy. Nedávna vlna horúčav v južnej Európe prispela k rozsiahlym požiarom v Turecku, Grécku, Alžírsku, ako aj v iných oblastiach Stredomoria.

Viac o téme: DovolenkaHorúčavyŠpanielskoGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu