Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Silné záplavy poškodili tisíce domov: V Sudáne zaliala voda aj hlavné mesto

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

CHARTÚM - Silné záplavy vyvolané prívalovými dažďami poškodili v Sudáne už tisícky domov. Poriadne zaplavené boli napríklad aj mnohé ulice v hlavnom meste Chartúm, informovali v nedeľu tamojší spravodajcovia agentúry AFP.

Obdobie silných dažďov v Sudáne obvykle trvá od júna do októbra, pričom každoročné záplavy ničia v tejto africkej krajine infraštruktúru, budovy aj úrodu. V meste Atbara na severovýchode krajiny spôsobili silné dažde zrútenie viacerých domov, uviedla tlačová agentúra SUNA. Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) ešte vo štvrtok informoval, že záplavy postihli približne 12.000 ľudí žijúcich v ôsmich z celkových 18 sudánskych štátov.

"Zničených bolo údajne vyše 800 domov a poškodených viac ako 4400 domov," uviedol OCHA. Vlani záplavy v Sudáne zničili alebo poškodili vyše 110.000 domov a ovplyvnili tak životy prinajmenšom 650.000 ľudí. Sudánske úrady zároveň podnietili k tomu, aby v krajine vyhlásili trojmesačný výnimočný stav, pripomína AFP. Hladina rieky Modrý Níl, ktorá sa v hlavnom meste Chartúm spája s Bielym Nílom (obe sú spoločne zdrojnicou rieky Níl), v dôsledku povodní stúpla v roku 2020 na svoju najvyššiu úroveň od začiatku takýchto záznamov, ktoré sa zhotovujú už zhruba sto rokov.

Viac o téme: ZáplavyDaždeSudán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu