Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Trojica uviazla v horách: Záchranár obrovským hrdinom, chlapčeka (3) niesol šesť hodín!

Dieťa museli niesť na chrbte Zobraziť galériu (5)
Dieťa museli niesť na chrbte (Zdroj: Bergrettung Ebensee)

LINZ - Túra sa mohla skončiť tragédiou. Otec dieťaťa (32) a strýko (23) sa stratili v horách. Pretože bolo zlé počasie, museli prísť na pomoc záchranári.

Troch ľudí v stredu zachránili z nebezpečnej situácie v štáte Horné Rakúsko. Dvaja dospelí bratia (32, 23) z Nemecka vyrazili deň predtým s trojročným synom staršieho z týchto dvoch mužov na túru v oblasti okolo 1450 metrov vysokej hory Feuerkogel. V stredu chceli zostúpiť na horskú stanicu, keď zle odbočili a stratili orientáciu.

Policajti dostali veľmi zvláštne hlásenie: FOTO Boj o život a hrdinská záchrana toho najbezbrannejšieho

Okolo 12.30 h jeden z dvoch bratov uskutočnil núdzové volanie. V tom časw však prevládali nepriaznivé poveternostné podmienky s hustou hmlou a dažďom, ktoré znemožnili štart záchranárskeho vrtuľníka. 

FOTO Trojica uviazla v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Bergrettung Ebensee)

Tím vedený horským záchranárom Martinom Loitlesbergerom potom vyrazil. „Asi po dvoch hodinách pátrania sme ich našli,“ vysvetlil 47-ročný horský záchranár pre heute.at. Podľa Loitlesbergera mali Nemci šťastie, pretože boli v strmom teréne: „V mieste, kde sme ich našli, bol len kúsok odtiaľ niekoľko stoviek metrov hlboký zráz. Neboli ani dostatočne vybavení. Jeden z nich mal obutú bežeckú obuv.“

FOTO Trojica uviazla v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Bergrettung Ebensee)

Šesťhodinový zostup v nebezpečnom teréne

Záchrannú akciu sťažovalo aj to, že 32-ročný otec je hluchý. Jeho brat tiež nosí dva načúvacie prístroje. Pretože komunikačné ťažkosti znemožňovali dieťaťu zlaňovať, rozhodol sa Loitlesberger chlapca niesť. „Chlapec bol veľmi odvážny. Medzitým sa stále vypytoval na mamu a plakal. Ale utešoval som ho. Našťastie cez hustú hmlu tiež nevidel úplne dole.“

FOTO Trojica uviazla v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Bergrettung Ebensee)

Zostup skupine trval asi šesť hodín. "Miestami sme museli zlaňovať 20 až 30 metrov nad niekedy zvislými skalnými stenami. Medzitým sme stále dúfali, že nás napokon zachráni helikoptéra. Ale počasie sa zhoršovalo a zhoršovalo." Tím dorazil do doliny okolo 21. hodiny. Mimochodom, chlapec poslednú pol hodinu nič nevnímal. "Poslednú pol hodinu dobre spal,“ hovorí Loitlesberger. Dvaja muži ten večer opustili oblasť.

Dramatický výlet českého páru na najvyššiu horu Rakúska: Pomáhať musela horská služba!

FOTO Trojica uviazla v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Bergrettung Ebensee)

Viac o téme: DieťaChlapecHorskí záchranáriNemciRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu