Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Britská štúdia má odpoveď: Rodičia, POZOR! Takto prebieha nákaza KORONAVÍRUSOM u detí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Britskí vedci sa zamerali na to, ako koronavírusová choroba prebieha, keď deti prejavujú príznaky. Podľa výskumu boli v priemere po šiestich dňoch opäť zdravé, ako uvádza odborný časopis The Lancet Child & Adolescent Health. Dáta však zatiaľ nemožno použiť pri variante delta.

Ide o prvú rozsiahlu štúdiu, ktorá umožňuje získať vedomosti u detí, ktoré sú symptomaticky choré na Covid-19. Základom výskumu boli symptómy zaznamenané rodičmi alebo inými opatrovníkmi, ktoré boli hlásené prostredníctvom aplikácie po pozitívnom teste. Analýza zahrnovala progresiu ochorenia u 1 734 detí vo veku od päť do 17 rokov, ktoré boli pozitívne testované na koronavírus a vykazovali symptómy ochorenia.

V priemere mali choré deti tri príznaky - najčastejšími boli únava, bolesť hlavy a strata chuti alebo čuchu.

KORONAVÍRUS Kamarátky (29, 28) išli dovolenkovať na Ibizu: Netušili, aká pohroma ich tam čaká!

Počet dlhodobého ochorenie bol veľmi nízky

Len zriedka sa u detí prejavovali príznaky štyri týždne po infekcii alebo dlhšie - v štúdii to bolo 4,4 percenta. Po ôsmich týždňoch stále pociťovali príznaky menej ako 2 percentá detí. „Je upokojujúce, že počet detí, ktoré dlho trpia príznakmi Covid-19, je veľmi nízky,“ cituje vedúcu autorku štúdie Emmu Duncanaovú správa z odborného časopisu Lancet.

Britská štúdia má odpoveď:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Riziko sa zvyšuje s vekom

Staršie deti boli choré o niečo dlhšie - v priemere sedem dní - ako päť až jedenásťročné, u ktorých príznaky trvali v priemere päť dní. Podiel tých mladistvých, ktorí stále cítili príznaky po viac ako štyroch týždňoch, bol na úrovni 5,1 percenta a bol o niečo vyšší medzi staršími ako medzi mladšími (3,1 percenta).

Autori pripúšťajú, že slabinou ich štúdie bolo, že symptómy nemožno kontrolovať ani porovnávať. Subjektívne hodnotenie rodičov teda hrá hlavnú úlohu.

Zatiaľ neboli vyhodnotené žiadne údaje o delte

Obdobie skúmania trvalo do konca februára. Nie je preto jasné, či je možné výsledky preniesť aj na delta variant koronavírusu. Ten bol prvýkrát objavený v Indii a rozšíril sa do Európy až na jar.

Viac o téme: ŠtúdiaDetiSymptómyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu