Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Extrémne počasie: V slnečnej Brazílii sa nestačia čudovať, ľudí ohromila snehová nádielka!

Nezvyčajný pohľad na Brazíliu. Zobraziť galériu (3)
Nezvyčajný pohľad na Brazíliu. (Zdroj: SITA/AP Photo/Mycchel Legnaghi)

BRASÍLIA - Juh Brazílie postihli tento týždeň mrazy nebývalé pre túto tropickú krajinu, teploty v niektorých miestach klesli pod mínus osem stupňov. Brazílčania zaskočení snehovou nádielkou stavali snehuliakov na námestiach a radostne sa guľovali, informovala agentúra AP. Mrazivé teploty na juhu Brazílie pritom majú pokračovať aj v niekoľkých ďalších dňoch. Mohli by byť najnižšie v oblasti za niekoľko desiatok rokov.

Túto časť Európy zasiahnu extrémne horúčavy: Pripraviť sa treba až na 50-stupňové teploty!

VIDEO Extrémne počasie: V
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mycchel Legnaghi)

"Za viac než tridsať rokov prognóz počasia v štáte Rio Grande do Sul sme nikdy nemali také silné snehové prehánky s takou zníženou viditeľnosťou," citovala argentínska televízia zdroj z brazílskeho meteorologického ústavu MetSul.

VIDEO Extrémne počasie: V
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mycchel Legnaghi)

Zábery Brazílčaniek v bikinách na plážach vystriedali tento týždeň fotky zasnežených ulíc v krajine, ktorá teraz zažíva zimné ročné obdobie. Snežilo vo viac ako päťdesiatke miest brazílskych štátov Rio Grande do Sul, Santa Catarina a Paraná aj v nižších nadmorských výškach. Mnohí Brazílčania si nebývalú snehovú nádielku na juhu pri hraniciach s Paraguajom a Uruguajom točili na mobilné telefóny.

Výnimočné mrazy na juhu Brazílie už tiež zvýšili na svetových trhoch ceny kávy, pretože mráz ohrozuje kávovníky, citlivé na nízke teploty. Cena kávy arabica tento týždeň vystúpila na najvyššiu hodnotu za viac ako šesť a pol roka. Brazília je najväčším producentom kávy na svete.

Viac o téme: SnehPočasieMrázBrazília
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu