Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Veľký protest proti opatreniam a očkovaniu: Útok na sídlo TV a podpálené autá!

Protest na Cypre Zobraziť galériu (2)
Protest na Cypre (Zdroj: SITA/AP Photo/Petros Karadjias)

NIKÓZIA - Protestujúci proti koronavírusovým opatreniam a očkovaniu zaútočili v nedeľu večer na sídlo televíznej stanice Sigma v cyperskej metropole Nikózia a podpálili autá zaparkované pred budovou. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na samotnú televíziu.

Polícia uviedla, že približne 2500 protestujúcich sa vydalo k sídlu televízie po väčšom proteste pred prezidentským palácom proti covidovým pasom a vynútenému očkovaniu. Televízia oznámila, že na jej sídlo zaútočili davy, ktoré "hádzali petardy a poškodzovali naše autá". Reportér AFP videl tisíce ľudí v okolí sídla stanice nesúcich pútače proti "bezpečným pasom", ktoré vláda zaviedla začiatkom tohto týždňa. Ďalší reportér videl niekoľko rozbitých okien a štyri rôzne poškodené autá označené logom Sigma TV, pričom jedno bolo úplne zhorené.

KORONAVÍRUS Veľký protest proti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petros Karadjias)

Podľa polície vznikli škody aj na budove televízie. Bezprostredne neboli k dispozícii sú správy o zatknutých osobách alebo zraneniach. Policajti vošli aj do budovy televízie, aby chránili tamojších pracovníkov. Cyperský prezident Nicos Anastasiades vo svojom vyhlásení označil násilnosti za "úder pre demokraciu" a sľúbil, že vláda sa "nepoddá hrozbám ani vydieraniu". Sigma je vnímaná ako televízia s tvrdým postojom voči ľuďom aktívne vystupujúcim proti očkovaniu a už aj na predchádzajúcich protestoch proti pandemickým opatreniam sa stala terčom útokov.

Vláda na Cypre zaviedla minulý týždeň "bezpečné pasy", ktoré umožňujú vstup do supermarketov, obchodných centier, reštaurácií a ďalších podnikov iba ľuďom zaočkovaným proti ochoreniu COVID-19. Na Cypre znova stúpa počet nakazených koronavírusom, preto vláda rozšírila očkovanie aj na tínedžerov vo veku 16 a 17 rokov. Na Cypre zaznamenali celkovo vyše 90.000 prípadov nákazy novým koronavírusom a 384 úmrtí.

Vláda odsúdila útok demonštrantov na televíznu stanicu

Cyperská vláda odsúdila v pondelok útok militantných demonštrantov protestujúcich proti obmedzeniam v dôsledku pandémie koronavírusu na sídlo televíznej stanice v metropole Nikózia. K útoku i následným potýčkam s políciou došlo v noci na pondelok. Informuje o tom agentúra AFP. Štát nebude ohrozovaný ľuďmi, ktorí "sa odvolávajú na iracionálne konšpiračné teórie a pokúšajú sa dostať krajinu späť do stredoveku", povedal cyperský prezident Nikos Anastasiadis.

V súvislosti s nepokojmi zadržala polícia päť osôb a po desiatich ďalších podozrivých, ktorých nasnímali bezpečnostné kamery po vlne násilia, stále pátra. Nepokoje vypukli po tom, čo sa pred prezidentským palácom v Nikózii zhromaždilo približne 5000 protestujúcich, ktorí vyjadrovali svoj nesúhlas s opatreniami vlády v dôsledku pandémie koronavírusu.

Viac o téme: OpatreniaProtestOčkovanieCyprusKoronavírusTelevízia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu