Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Spolupracovník zosadenej mjanmarskej líderky zomrel vo väzení na KORONAVÍRUS

Njan Win
Njan Win (Zdroj: SITA/AP Photo/Khin Maung Win, File)

RANGÚN - Blízky spolupracovník zosadenej mjanmarskej líderky Aun Schan Su Ťij zomrel vo väzení na komplikácie spojené s koronavírusovým ochorením COVID-19. Informovala o tom agentúra DPA na správy zdravotníkov

Njan Win bol popredným predstaviteľom a hovorcom strany Národná liga za demokraciu (NDL), na čele ktorej stála Su Ťij. Vo veku 78 rokov skonal vo všeobecnej nemocnici v najväčšom mjanmarskom meste Rangún, kam ho previezli z miestnej neslávne známej väznice Insein. Podľa vyjadrenia jednej z tamojších lekárok bol Njan Win už v čase prevozu v kritickom stave a pred smrťou veľmi trpel. Okrem covidu mal údajne aj cukrovku a problémy s obličkami.

"Covidová situácia je v Rangúne veľmi nepriaznivá. A obzvlášť zlá je pre starých ľudí vo väzení," povedala nemenovaná lekárka pre agentúru DPA. Zodpovednosť za úmrtie Njan Wina podľa lekárky plne nesie mjanmarská vojenská junta. Politik bol uväznený niekoľko týždňov po februárovom vojenskom prevrate v krajine, podobne ako mnohí ďalší členovia NDL a predstavitelia zosadenej civilnej vlády a parlamentu, medzi ktorými bol aj prezident Win Mjin.  

Uväznená bola i bývalá štátna kancelárka (faktická premiérka) Aun Schan Su Ťij, ktorá dodnes zostáva v domácom väzení. Pri zákrokoch junty voči odporcom režimu zahynulo podľa miestnych aktivistov už približne 900 ľudí, ďalšie tisíce boli uväznené. Podľa oficiálnych údajov si covid v Mjanmarsku vyžiadal už približne 5000 obetí.

Viac o téme: MjanmarskoKoronavírusAun Schan Su ŤijNjan Win
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu