Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Merkelová sľúbila pomoc postihnutým záplavami: Nemecko je pripravené čeliť ničivej sile prírody

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA (Olivier Hoslet, Pool Photo via AP))

MAINZ - Nemecká kancelárka Angela Merkelová v nedeľu počas návštevy oblastí postihnutých záplavami prisľúbila rýchlu pomoc zo strany nemeckej vlády. Informovala o tom agentúra DPA.

"Stojíme pri vás, krajinská aj spolková vláda," povedala Merkelová v okrese Ahrweiler v spolkovej krajine Porýnie-Falcko, ktorý bol záplavami najviac zasiahnutý. Merkelová podľa svojich slov pricestovala, aby získala skutočný obraz o situácii. Kancelárku počas návštevy sprevádzala krajinská premiérka Porýnia-Falcka Malu Dreyerová.

Spolková a krajinská vláda budú podľa Merkelovej slov spolupracovať s cieľom dať situáciu postupne do poriadku. V okrese Ahrweiler doposiaľ hlásili 110 obetí na životoch a 670 zranených. V spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko v dôsledku povodní zomrelo najmenej 46 osôb.

Obraz škôd označila za “surreálny“. “Je to hrozné, takmer môžem povedať, že nemčina nepozná slov pre toto spustošenie. To, čo som tu však mohla vidieť, je tiež neuveriteľne upokojujúce - ako ľudia držia spolu, ako si pomáhajú, aká je tu solidarita," povedala Merkelová v meste Adenau.

Nemecká vláda sa v stredu 21. júla dohodne na programe v súvislosti s rýchlou pomocou, strednodobými cieľmi a obnovou infraštruktúry, píše DPA. Nemecko je podľa Merkelovej pripravené čeliť ničivej sile prírody. Vyžaduje si to podľa nej postup, ktorý prírode a klíme venuje väčšiu pozornosť.

Viac o téme: PomocZáplavyNemeckoAngela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu