Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Obrovská tragédia v Bangladéši! O život prišlo 52 ľudí: Zatkli majiteľa továrne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DHÁKA - Bangladéšska polícia zatkla v sobotu majiteľa továrne, ktorej požiar si tento týždeň vyžiadal najmenej 52 životov a ďalšie desiatky zranených. Spolu s ním bolo pre podozrenie z vraždy zatknutých ďalších osem ľudí, informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady.

Mohutný požiar vypukol vo štvrtok večer v potravinárskom závode v meste Rupgandž, približne 20 kilometrov od bangladéšskej metropoly Dháka. Hasičom sa ho podarilo uhasiť až po viac ako 24 hodinách a v zničenej budove potom objavili desiatky zhorených tiel.

Medzi ôsmymi zadržanými sú majiteľ továrne a jeho štyria synovia, ktorých vyšetrujú nielen pre podozrenie z vraždy, ale aj pre využívanie detskej práce. V súlade s nariadením súdu zostanú vo väzbe najmenej štyri dni. Na meste bolo zistených viacero vážnych porušení bezpečnostných predpisov. Zamestnanci sa napríklad nemohli dostať z horiacej päťposchodovej budovy, keďže jej hlavný vchod bol zamknutý. Viacero ľudí sa zachránilo skokom z horných podlaží budovy, zo strechy hasiči zložili 25 ľudí. Zistilo sa tiež, že v továrni nelegálne pracovali aj 11-ročné deti.

Majiteľ závodu naznačil, že požiar mohli spôsobiť svojou nedbalosťou zamestnanci, ktorí v objekte odhodili cigaretové ohorky. Bangladéšska vláda prisľúbila, že osoby zodpovedné za tragédiu budú tvrdo potrestané. V Bangladéši došlo v posledných rokoch k viacerým požiarom a iným tragickým udalostiam v priemyselných závodoch. Tieto tragédie upriamili pozornosť na zlé podmienky zamestnancov v bangladéšskych textilných a iných továrňach, z ktorých mnohé využívajú veľké zahraničné značky. V roku 2013 zahynulo viac ako 1100 ľudí a 2500 utrpelo zranenia, keď sa zrútila osemposchodová budova Rana Plaza, v ktorej fungovalo viacero textilných závodov.

Viac o téme: PožiarTragédiaTováreňBangladéš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu