Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kruté zabitie zo cti: V Sýrii zavraždili dve tínedžerky (†18, †16)

Eidu zastrelili a prikryli červenou plachtou. Zobraziť galériu (2)
Eidu zastrelili a prikryli červenou plachtou. (Zdroj: YouTube/ Akhbaralaan 24)

DAMASK - Desať mužov zastrelilo tínedžerku v Sýrii za to, že sa odmietla vydať za svojho bratranca. Išlo o hrozivú vraždu zo cti.

18-ročné dievča, údajne Eida Al-Hamoudi Al-Saeedo, je vidieť zastrelené na znepokojivom videu po tom, čo bolo prevezené do pustej dediny na okraji mesta Hasaka na severovýchode Sýrie.

Eida sa vraj pokúsila utiecť so svojím milencom, ale podľa Akhabaralaan.net ju prenasledovala rodina a kmeň. Tínedžerku potom vliekli traja muži, ktorí majú zbrane, zatiaľ čo ona na šokujúcich záberoch kričí o pomoc.

Zastrelili ju

Video ukazuje ostatných mužov, ktorí stoja pri stene opusteného domu, a zaznejú tri výstrely. Eidu je vidieť ako leží na zemi a zdá sa, že sa snaží vstať, keď muž namieri pištoľ na jej hlavu a zastrelí ju. Jej telo potom prikryjú červenou prikrývkou.

Sýrsky spravodajský web Alarabiya uvádza, že Eidu údajne odviezli členovia kmeňa Al-Sharabain do opusteného domu.

Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) bola Eida zastrelená na základe „zabitia zo cti“ po tom, čo sa zamilovala do mladého muža a odmietla si vziať svojho bratranca. Muž si údajne chcel Eidu vziať za ženu, ale jej rodina bola proti, pretože bol z iného kmeňa.

Kruté zabitie zo cti:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

Ďalšia zabitá zo cti

Len pár dní po zverejnení videa na sociálnych sieťach údajne 16-ročné dievča zavraždil jej otec pri ďalšom „zabití zo cti“. Dievča identifikovalo Dokumentačné stredisko pre násilie ako Ayu Muhammad Khalifo. Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva uviedlo, že muž uškrtil svoju dcéru, ktorú pred viac ako rokom znásilnil príbuzný.

Stovky žien vyšli v utorok do ulíc Hasaky na protest proti „vraždám zo cti“, pričom niektoré mali na sebe biele tričká so sloganom „Nie násiliu“ napísaným červenou farbou. Demonštranti sa zhromaždili pred domom 16-ročného dievčaťa, ktoré bolo nedávno zavraždené.

Demonštrantka Evin Bacho, členka kurdskej feministickej skupiny Kongra Star, povedala: „Odsudzujeme tieto zločiny v mene tradície alebo náboženstva.“

Viac o téme: SvadbaProtestVraždaZnásilnenieZabitieTínedžerkySýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu