Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Nová štúdia prekvapila: Ak máte COVID, vzdiaľte sa od svojho domáceho miláčika!

(Zdroj: Getty Images)

AMSTERDAM - Majitelia mačiek a psov, ktorí majú COVID-19, by sa mali svojim domácim miláčikom vyhýbať, pretože môžu toto ochorenie na nich preniesť. Naznačuje to štúdia vedcov z Utrechtskej univerzity (UU) v Holandsku, ktorej výsledky vo štvrtok zverejnila stanica BBC.

Vedci zhromaždili výtery a vzorky krvi od 310 psov a mačiek zo 196 domácností, kde jej členovia boli za posledných 200 dní pozitívne testovaní na koronavírus. Šesť mačiek a sedem psov (4,2 percenta) malo pozitívny výsledok PCR testov, zatiaľ čo 54 zvierat (17,4 percenta) malo pozitívne testy na protilátky.

Experti uviedli, že zistenia ukazujú, že covid je "vysoko rozšírený" u domácich miláčikov, ktorých majitelia túto chorobu mali. "Ak máte covid, mali by ste sa vyhýbať kontaktu so svojou mačkou alebo psom, rovnako ako s ostatnými ľuďmi," uviedla doktorka Els Broensová z Utrechtskej univerzity.

Uviedla, že obavy nevzbudzuje zdravie zvierat, ale potenciálne riziko, že domáce zvieratá môžu pôsobiť ako rezervoár vírusu a znovu ho priniesť do ľudskej populácie. Autori štúdie uviedli, že doposiaľ neboli zaznamenané nijaké dôkazy o prenose vírusu z domáceho miláčika na majiteľa, čo je podľa nich ťažké zistiť, kým sa vírus stále ľahko šíri medzi ľuďmi.

Väčšina infikovaných psov či mačiek býva asymptomatická alebo vykazuje mierne príznaky nákazy. Výskum vedený doktorkou Broensovou, predstavený na Európskom kongrese klinickej mikrobiológie a infekčných chorôb (ECCMID), nebol zatiaľ publikovaný v odbornom časopise.

Viac o téme: PsyPandémiaMačkyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu