Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Po krádeži znovu ukázali slávny obraz: Trapas ako hrom! Obraz za milióny a takéto zlyhanie

Obraz spadol z rímsy na zem. Zobraziť galériu (2)
Obraz spadol z rímsy na zem. (Zdroj: Youtube/Reuters)

ATÉNY - Grécka polícia hrdo predstavila obraz Pabla Picassa, ktorý sa našiel po deviatich rokoch po jeho odcudzení. Lenže potom sa úradníkom podarilo vyrobiť poriadny trapas.

Viac ako deväť rokov po vlámaní Národnej galérie v Aténach našla grécka polícia ukradnutý obraz Picassa. Obraz „Ženská hlava“, ktorý vytvoril španielsky umelec v roku 1939 a venoval ho v roku 1949 Grécku, bol nájdený asi 45 kilometrov juhovýchodne od Atén.

KORONAVÍRUS Hyenizmus sestričky z covidového oddelenia: Neuveríte, čo spravila mŕtvej pacientke

V utorok sa konala tlačová konferencia, na ktorej predstavitelia polície ukázali obraz novinárom. Ale zjavne sa o neho náležite nepostarali. Dielo v hodnote 16,5 milióna eur bolo neopatrne umiestnené v šikmej polohe na rímse: Zrazu pomaly skĺzlo a potom sa zrútilo na podlahu, ako informoval Spiegel s odvolaním sa na tlačovú agentúru Reuters. Obrazu sa našťastie nič nestalo.

„Ženská hlava“ spolu s obrazom od Pieta Mondriana a dielom Taliana Guglielma Cacciu bola ukradnutá z Národnej galérie v Aténach v noci 9. januára 2012. Podľa neskorších vyšetrovaní bola galéria mimoriadne zle zabezpečená. Teraz sa našla aj Mondrianova práca - podľa medializovaných informácií zlodej osobne ukázal polícii, kde tieto dva obrazy ukryl. Muž (49) údajne odhodil tretie umelecké dielo, pretože bolo poškodené pri krádeži.

Šesť mesiacov múzeum špehoval

Muž bol predtým zatknutý a k lúpeži sa priznal. Pred týmto činom špehoval šesť mesiacov pracovnú dobu bezpečnostných zložiek múzea. V noci, kedy došlo k činu, mali títo ľudia tiež nedostatočný počet zamestnancov kvôli štrajku.

Po krádeži znovu ukázali
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube/Reuters)

Boris (29) mal vykradnúť rodinný dom v Žiline: FOTO megalupu!

Podľa ministerky kultúry Liny Mendoniovej nebol Picassov obraz na predaj, pretože na zadnej strane mal umelcov nápis „Gréckemu ľudu ako pocta Picassovi“. Svetoznámy maliar chcel vzdať hold odporu Grékov proti nacistom. „Tento obraz má pre grécky ľud zvláštny význam a osobitnú sentimentálnu hodnotu, pretože bol osobne venovaný gréckemu ľudu veľkým maliarom,“ uviedol minister kultúry.

Viac o téme: PádKrádežNájdeniePablo PicassoŽenská hlava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu