Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ďalšia krajina vyvinula vakcínu proti KORONAVÍRUSU: Hlási dobré správy, má vysokú účinnosť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HAVANA - Kuba v pondelok uviedla, že jej vlastná vakcína proti covidu-19 nazvaná Abdala má podľa poslednej fázy klinických štúdií účinnosť 92,28 percenta. A to po aplikácii troch dávok preparátu. Informovali o tom dnes agentúry Reuters a AFP. Oznámenie prišlo niekoľko dní po tom, čo Havana oznámila, že jej očkovacia látka proti rovnakej chorobe nazývaná Soberana 2 sa pri tretej fáze klinických štúdií ukázala pri podaní dvoch dávok účinná na 62%.

KORONAVÍRUS Čo s dovolenkami? Indický variant sa rýchlo šíri po Európe, problémy v týchto krajinách!

Očakáva sa, že kubánske úrady čoskoro obe vakcíny schvália pre núdzové použitie. Hoci na Kube zatiaľ žiadny očkovací preparát proti covidu-19 neschválili, zdravotníci už podľa Reuters plne očkovali okolo milióna obyvateľov. Ľudia vakcíny dostávajú v rámci klinických štúdií, úrady pritom dúfajú, že to pomôže spomaliť šírenie vírusu.

V Havane, kde zdravotníci očkujú obyvateľov preparátom Abdala asi mesiac, sa denné prírastky infekcií o polovicu znížili, píše Reuters s odvolaním sa na oficiálne dáta.

Zhoršenie situácie

Epidemická situácia sa na karibskom ostrove v poslednej dobe zhoršila, pravdepodobne aj kvôli viac nákazlivým mutáciám koronavírusy. Kuba, kde žije približne 11 miliónov obyvateľov, registruje od vypuknutia pandémie 169.365 infekcií a 1170 úmrtí v súvislosti s covidem-19.

Komunistické vedenie krajiny sa rozhodlo nedovážať zahraničné vakcíny proti covidu-19, ale spoľahnúť sa na domáci vývoj. Niektorí odborníci varovali, že je to riskantný krok, ale vyzerá to, že sa Kube oplatí, podotkol Reuters s tým, že vyvinutie vlastných vakcín proti covidu-19 pomôže krajine vylepšiť si z vedeckého hľadiska reputáciu a získať potrebné financie za vývoz látok.

Niekoľko krajín, vrátane Argentíny, Jamajky, Mexika, Vietnamu alebo Venezuely, už o kubánske vakcíny prejavilo záujem. Irán začal v rámci klinických štúdií vakcínu Soberana 2 vyrábať. Kubánski vedci vyvíjajú spolu päť kandidátov na vakcíny proti covidu-19.

Viac o téme: VakcínaKubaKoornavírusAbdalaSoberana 2
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu