Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Historický moment pre Čínu: Na svoju novú vesmírnu stanicu vyslala prvú posádku

Čína vyslala prvú posádku na svoju novú vesmírnu stanicu Zobraziť galériu (3)
Čína vyslala prvú posádku na svoju novú vesmírnu stanicu (Zdroj: SITA/AP Photo/Ng Han Guan)

PEKING - Čína vo štvrtok vyslala prvých kozmonautov na svoju novú vesmírnu stanicu Tchien-kung. Misia bude dosiaľ najdlhším pobytom čínskych astronautov v kozme a zároveň prvou čínskou vesmírnou misiou s posádkou za takmer päť rokov, informovala tlačová agentúra AFP.

Kozmická loď Šen-čou 12 s troma čínskymi "tajkonautmi" na palube odštartovala  o 9.22 h miestneho času (3.22 h SELČ) z kozmodrómu Ťiou-čchüan nachádzajúcom sa v púšti Gobi na severozápade Číny. Na obežnú dráhu ju po zhruba 10 minútach od štartu  vyniesla nosná raketa Šen-ťien 2F. Tam sa kozmická loď od rakety oddelila a rozvinula svoje solárne panely. Riadiace centrum označilo misiu Šen-čou 12 za "absolútne úspešnú".

Trojica kozmonautov strávi na novej stanici tri mesiace. Podľa odborníkov je vyslanie ľudskej posádky na vesmírnu stanicu prestížnou záležitosťou a dôležitým medzníkom v rozvoji ambiciózneho kozmického programu Pekingu.

Čína vyslala prvú posádku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ng Han Guan)

Kozmická loď sa pripojí k hlavnému modulu novej orbitálnej základne, ktorý umiestnili na obežnú dráhu Zeme koncom apríla. Čína plánuje v nadchádzajúcom roku a pol ďalších 11 misií zameraných na dokončenie výstavby stanice vrátane montáže solárnych panelov a dvoch laboratórnych modulov.

Čína vyslala prvú posádku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ng Han Guan)

Veliteľom letu je pilot čínskeho vojenského letectva Nie Chaj-šeng, ktorý už absolvoval dve vesmírne misie. Zvyšní dvaja členovia posádky sú tiež príslušníkmi čínskej armády a jeden z nich letí do kozmu prvýkrát. Počas troch mesiacov na orbite budú vykonávať experimenty, testovať zariadenia stanice a pripravovať ďalšie rozšírenie jej hlavného obytného modulu.

Viac o téme: VesmírČínaTchien-kung
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu