Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Grécky parlament schválil reformu trhu práce: Ľudia sú nespokojní, protestujú v uliciach

Ľudia v Grécku protestujú proti novej reforme o trhu práce Zobraziť galériu (2)
Ľudia v Grécku protestujú proti novej reforme o trhu práce (Zdroj: SITA/AP Photo/Petros Giannakouris)

ATÉNY - Grécky parlament v stredu schválil kontroverzne vnímanú reformu trhu práce, ktorá v krajine vyvolala vlnu štrajkov a protestov. Podľa kritikov reforma oslabí práva zamestnancov, zatiaľ čo vláda hovorí o modernizácii trhu práce, informovala agentúra AFP.

Proti návrhu reformy protestovali v stredu v Aténach tisíce ľudí a mnohí zamestnanci - už druhýkrát v priebehu týždňa - vstúpili do protestného 24-hodinového štrajku. Poslanci však vládny návrh napriek tomu schválili, keď zaň v 300-člennom parlamente hlasovalo 158 členov konzervatívnej strany Nová demokracia premiéra Kyriakosa Mitsotakisa.

V rámci štrajku v stredu nepremávali trajekty na turistami vyhľadávané ostrovy v Egejskom mori a došlo k výpadkom vo verejnej doprave v Aténach. Štrajk ochromil aj činnosť niektorých štátnych úradov.

Ľudia v Grécku protestujú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petros Giannakouris)

Vláda zdôrazňuje, že reforma modernizuje zastaranú legislatívu a prispôsobuje ju európskym štandardom. Vyzdvihuje najmä zavedenie flexibility pracovného času, uzákonenie pravidiel pre prácu z domu či posilnenie ochrany voči sexuálnemu obťažovaniu na pracovisku.

Kritici z radov odborárov a ľavicových strán naopak hovoria, že reforma oslabuje práva a istoty zamestnancov a legalizuje ich zneužívanie na vykonávanie nadčasov. Nepozdáva sa im ani sprísnenie pravidiel organizovania štrajkov.

Viac o téme: ProtestyZákonReformaGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu