Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Sucho zrejme pomohlo vyriešiť nevyjasnenú haváriu lietadla spred 50 rokov!

(Zdroj: YouTube/CBS Sacramento)

LOS ANGELES - Kaliforniu sužuje vážne sucho, kvôli ktorému výrazne klesajú hladiny tamojších jazier. Vďaka úbytku vody v jazere Folsom v blízkosti hlavného mesta Sacramento sa však podarilo objaviť vrak lietadla, ktoré tam podľa expertov zrejme dopadlo pri zatiaľ nevyjasnenej havárii v 60. rokoch minulého storočia. Informoval o tom server BBC.

POZOR na horúčavy: Varovanie lekárov! Neverili by ste, s čím končia ľudia v nemocnici

Súkromná spoločnosť vykonávala v jazere podvodný prieskum, pri ktorom narazila na vrak malého motorového lietadla neďaleko najhlbšieho miesta v jazere. Nízka hladina vody umožnila zaobstarať snímky vrtule a zadku lietadla.

"Videl som niečo, čo nebolo normálne," povedal miestnej spravodajskej stanici zamestnanec firmy. Na neznámy objekt pracovníci najprv narazili pri využití sonaru.

Nájdený stroj zodpovedá popisu lietadla Piper Comanche 250, ktoré sa v oblasti stratilo na začiatku roka 1965. Pri nehode zomreli všetci štyria ľudia na palube. Telo pilota sa podarilo nájsť, pozostatky troch cestujúcich však úrady nikdy nenašli, hoci pátranie oficiálne pokračovalo až do roku 2014.

Miestna polícia teraz musí rozhodnúť, či nechá vrak z dna jazera vyzdvihnúť. Médiám však oznámila, že kvôli nálezu nezačala žiadne vyšetrovanie.

V Kalifornii vznikajú rozsiahle požiare

Hladina jazera Folsom sa teraz nachádza na 38 percentách normálnej kapacity v dôsledku dlhotrvajúceho sucha, ktoré sužuje celý štát. Guvernér Kalifornie Gavin Newsom minulý týždeň vyhlásil kvôli nedostatku vody stav núdze v 41 z celkových 58 okresov štátu, vrátane troch, ktoré obklopujú jazero Folsom.

Kalifornia sa potýka s nedostatkom vody dlhodobo. Úrady sa tento rok obávajú ďalšieho suchého leta, ktoré by mohlo priniesť zničujúcu sezónu požiarov. Tá minuloročná bola zatiaľ najničivejšia v histórii štátu.

Viac o téme: LietadloSuchoObjavKalifornia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu