Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS Je čas presviedčať nezaočkovaných: Ministerstvo zvažuje odmeny, šušká sa aj o finančnom prilepšení!

Budú nezaočkovancov finančne presviedčať na vakcínu? Zobraziť galériu (3)
Budú nezaočkovancov finančne presviedčať na vakcínu? (Zdroj: TASR - Jakub Kotian, Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Situácia sa dramatizuje a čím dlhšie váhame, tým je pandémia silnejšia. Je to aj pre nové mutácie koronavírusu, ktoré vznikajú a ich vznik urýchľujú aj ľudia, ktorí nad očkovaním príliš váhajú. O novom indickom (delta) variante sme počuli už aj zo zahraničia. Aj u nás je ešte veľa ľudí, ktorí sa nechcú zaočkovať vôbec, a tak ministerstvo uvažuje nad "zlepšovákom" po vzore iných krajín.

Téme sa v reportáži venovala TV Markíza. Včerajšie rokovanie vlády pritom nemalo byť len tak hocijaké a malo sa hovoriť o finančnej motivácii, ktorá presvedčí ľudí, aby sa dali zaočkovať. V Indonézii sa napríklad týmto štýlom po každom vpichu ľuďom pridelí jedno živé kurča, čo má ľuďom dožičiť motiváciu sa zaočkovať.

KORONAVÍRUS Je čas presviedčať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)
 

Z predbežných dát je zrejmé, že k potrebným 70 percentám zaočkovanosti máme ešte dlhú cestu, keďže plne zaočkovaných je len vyše 20 percent obyvateľstva.

(vľavo je aktuálny stlpec, vpravo minulotýždňový)

KORONAVÍRUS Je čas presviedčať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: MZ SR)

Aj my musíme rozmýšľať nad motiváciou

"Bola tu diskusia o hmotnom odmenení. Takže je možné, že dôjde k nejakej forme finančného príspevku alebo lotérie pre zaočkovaných," priznal Lengvarský včera po vláde. 

Epidemiologická situácia sa opäť zlepšila, očkovaných by mohla motivovať lotéria (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Vidíme, že s pandémiou sme ešte neskončili. Zaočkovanosť musí stúpnuť na výrazne vyššie čísla," dodal aj premiér Eduard Heger. Ten dodal, že vláda si nerobila prieskum ohľadom nejakého hmotného odmeňovania za očkovanie.

Pre všetkých tých, čo sa už pichli alebo len ako lotéria?

Viacerí protestujúci proti očkovaniu v ankete pre televíziu pritom uviedli, že ani finančná hotovosť pre nich nemusí byť dostatočne silná motivácia. Nič však ešte nie je dané napevno a jasný má byť len zámer - motivovať. Podľa premiéra je na stole viacero variantov. "Sú dve možnosti. Buď to bude plošné odmenenie pre všetkých tých, čo sa dali zaočkovať alebo to bude nejaká forma lotérie," zopakoval Lengvarský.

"Treba to dobre nastaviť. V tejto súvislosti sa rozprávame aj s pánom premiérom, a rovnako s ľuďmi z ministerstva spravodlivosti a hľadáme ústavnoprávny rozmer ako to urobiť," povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí).

Viac o téme: OčkovanieOdmenyMotiváciaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu