Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUSOVÁ pandémia sa podpísala na korupcii: Výsledky by mali byť budíčkom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BERLÍN - Koronavírusová pandémia zhoršila korupciu v štátoch Európskej únie, oznámila v utorok organizácia Transparency International (TI). Uviedla, že občania niekedy potrebovali osobné známosti, aby dostali lekársku starostlivosť, a niektoré vlády využili túto krízu na vlastné obohatenie. Píše o tom tlačová agentúra AFP.

Protikorupčná organizácia TI robila prieskum od októbra do decembra 2020 medzi vyše 40.000 ľuďmi v 27 členských krajinách EÚ, vrátane SR. Na Slovensku 19 percent opýtaných ľudí odpovedalo, že korupcia v ich krajine sa za posledných 12 mesiacov zhoršila, vyplýva z prieskumu TI.

TI zistila, že v priemere 29 percent ľudí sa vlani spoľahlo na protekciu alebo priateľov či príbuzných s konexiami, aby sa dostalo k službám verejného zdravotníctva. Na Slovensku to bolo 26 percent ľudí, ktorí využili osobné známosti, aby sa dostali k zdravotnej starostlivosti, vzdelaniu a ďalším verejným službám.

Šesť percent opýtaných v EÚ zaplatilo priamy úplatok. "Obzvlášť zdravotná starostlivosť bola ohniskom korupcie, pretože vlády zápasili so zvládaním pandémie koronavírusu," uviedla Transparency vo výročnej správe o skúsenostiach ľudí a ich vnímaní korupcie v EÚ. Prieskum zistil, že aj mimo zdravotnej krízy si tretina obyvateľov EÚ myslí, že korupcia ako taká sa v ich krajine zhoršuje, hoci existujú obrovské regionálne rozdiely. Takmer polovica občanov EÚ uviedla, že ich vláda odvádza zlú prácu v riešení tohto problému.

Respondentov predovšetkým znepokojovali "priateľské vzťahy" medzi vládami a súkromným sektorom. Na Slovensku malo 56 percent opýtaných názor, že vláda niekedy koná podľa svojich osobných záujmov; priemer v EÚ v tejto otázke je 53 percent. "Tieto výsledky by mali byť budíčkom," povedal Michiel Frans van Hulten, riaditeľ Transparency International EU. Poukázal na to, že je veľa krokov, ktoré sa dajú urobiť okamžite, napríklad zvyšovať transparentnosť lobingu v EÚ a na národných úrovniach.

Viac o téme: KorupciaEurópska úniaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu