Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Väzneného Prataseviča priviedli na tlačovú konferenciu v Minsku: Bieloruská opozícia to označila za divadlo

Raman Pratasevič v rozhovore
Raman Pratasevič v rozhovore (Zdroj: YouTube / Телеканал ОНТ)

MINSK - Bieloruský novinár Raman Pratasevič, ktorý bol zadržaný pri vynútenom prístátí lietadla spoločnosti Ryanair v Minsku, vystúpil v pondelok na tlačovej konferencii zvolanej bieloruským ministerstvom zahraničných vecí. Bola venovaná incidentu s lietadlom spoločnosti Ryanair, ktoré bolo 23. mája počas letu z Atén do Vilniusu nútené pristáť v bieloruskej metropole pre falošnú bombovú hrozbu.

Počas pristátia bol Pratasevič zadržaný a momentálne je vo vyšetrovacej väzbe. Rovnaký osud postihol aj jeho ruskú priateľku Sofiu Sapegovú. Ako informoval portál Belaruspartisan.by, Prataseviča doviedli na tlačovú konferenciu tesne pred jej začiatkom. Podľa tohto portálu najmenej desať novinárov a diplomatov následne demonštratívne opustilo miestnosť, kde sa konala tlačová konferencia. Jeden z nich, spravodajca britského verejnoprávneho telerozhlasu BBC Jonah Fisher, na svojej stránke na sociálnej sieti Twitter vysvetlil, že sa nemieni zúčastňovať na brífingu, na ktorom je Pratasevič z donútenia.

Na margo Pratasevičovej prítomnosti na brífingu bieloruský minister zahraničných vecí Anatoľ Hlaz uviedol, že "zmeny v zozname účastníkov boli urobené na poslednú chvíľu: Dozvedeli sme sa o Romanovom želaní komunikovať s médiami, našla sa legálna možnosť, ako to urobiť, tak je tu". Pratasevič je pritom zadržiavaný vo vyšetrovacej väznici bieloruskej KGB.

Vo svojom vystúpení pred novinármi v sále Pratasevič následne označil za smiešne všetky medializované správy, podľa ktorých ho vo vyšetrovacej väzbe zbil Alexandr Lukašenko osobne. "Ani komentovať to nebudem, je to smiešne," vyhlásil Pratasavič. Dodal, že fľaky na rukách, ktoré počas jeho rozhovoru pre štátnu televízie ANT všimli mnohí diváci, boli od pút. Ubezpečil, že sa cíti "skvelo" a na nič sa nesťažuje.

Novinárov vyzval, aby brali ohľad na jeho rodičov

Prítomných kolegov-novinárov vyzval, aby brali ohľad na jeho rodičov. "Mami, oci, nebojte sa, mám sa dobre," obrátil sa Pratasevič priamo na svojich rodičov, a dodal, že sa môžu bez obáv vrátiť domov, do Bieloruska, odkiaľ pred desiatimi mesiacmi odišli do Poľska. Príčinou ich odchodu z vlasti boli vyhrážky v súvislosti s prácou ich syna. Podľa agentúry TASS Pratasevič na brífingu informoval, že s vyšetrovateľmi neuzavrel žiadne dohody a ani ho nenútili, aby s nimi spolupracoval.

"S vyšetrovateľmi nebolo nijaké vyjednávanie. Všetko bolo dobrovoľné, nikto do nenútil," uviedol Pratasevič. Dodal, že vypovedá len pred zástupcami bieloruského Vyšetrovacieho výboru. Uviedol tiež, že svoje politické názory nezmenil a neprešiel na stranu Alexandra Lukašenka.

"Nezmenil som svoje politické názory, môžem čestne a otvorene, pred všetkými kamerami, vyhlásiť, že nebudem politickým podporovateľom prezidenta (Bieloruska)," vyhlásil Pratasevič, ktorý súčasne dodal, že si Lukašenka úprimne váži "ako človeka, ktorý som bol schopný odolať všetkým útokom, ktoré sa začali v lete a trvajú dodnes". "Nebudem prívržencom prezidenta, netvrdím, že úplne prechádzam na jeho stranu," zdôraznil Pratasevič.

Deň po zadržaní bieloruská štátna televízia odvysielala video

Deň po Pratasevičovom zadržaní bieloruská štátna televízia odvysielala video, v ktorom sa novinár priznáva sa k organizovaniu masových protestov v Bielorusku. Povedal, že sa nachádza vo väzobnej väznici v Minsku, kde sa k nemu správajú korektne. Pochybnosti o úprimnosti tohto "priznania" vtedy vyjadrili Pratasevičovi rodičia i priatelia, ako aj opozičná bieloruská líderka Sviatlana Cichanovská, ktorá vyhlásila, že na toto priznanie Pratasevič pristal pod nátlakom.

Dňa 3. júna zasa bieloruská štátna televízna stanica ANT odvysielala s Pratasevičom "interview", v ktorom sa priznáva k príprave protivládnych nepokojov. Mladý muž navyše sľubuje, že sa už nebude angažovať v politike, a popri tom plače.

Agentúra TASS medzičasom v pondelok informovala, že v Bielorusku zadržiavaná ruská občianka Sofia Sapegová je obvinená z podnecovania sociálnej nenávisti a rozbrojov a je podozrivá aj z organizovania akcií, ktoré hrubo porušujú verejný poriadok. V pondelok to na brífingu v Minsku oznámil predseda vyšetrovacieho výboru Dzmitryj Hara. Sapegovej hrozí 15 rokov väzenia.

Bieloruská opozícia to označila za divadlo

Bieloruská opozícia označila za absurdné divadlo účasť väzobne stíhaného novinára Ramana Prataseviča na tlačovej konferencii, ktorá sa v pondelok konala v Minsku a predstavitelia bieloruského rezortu zahraničia sa na nej vyjadrili ku kauze nedávneho núdzového pristátia lietadla spoločnosti Ryanair.

Ponúkli mu očkovanie Sputnikom V

V Bielorusku zadržaný zakladateľ spravodajského webu Nexta Raman Pratasevič v pondelok na tlačovom brífingu v Minsku informoval, že mu vo vyšetrovacej väzbe ponúkli, aby sa dal zaočkovať sa proti covidu vakcínou ruskej výroby Sputnik V. "Myslím si, že ho (očkovanie) v blízkej budúcnosti aj podstúpim," povedal Pratasevič po brífingu organizovanom bieloruským ministerstvom zahraničných vecí podľa agentúry RIA Novosti.

Vyhlásil tiež, že v ústave na výkon väzby "s ním  zaobchádzajú mimoriadne dobre" a "úctivo". Pratasevič podľa agentúry Interfax ďalej uviedol, že vyšetrovaciu väznicu, kde sa nachádza, považuje v súčasnosti za pre seba najbezpečnejšie miesto. Ubezpečil tiež, že nikoho nezradil. Zároveň uviedol, že v rozpore so všetkými medializovanými informáciami o svojom zdravotnom stave bol "pravidelne vyšetrený lekárom".

Viac o téme: KonferenciaMinskRaman Pratasevi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu