Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

USA obvinili štyroch bieloruských predstaviteľov z únosu lietadla s Pratasevičom

Zadržanie bieloruského novinára Ramana Prataseviča v Minsku Zobraziť galériu (2)
Zadržanie bieloruského novinára Ramana Prataseviča v Minsku (Zdroj: TASR/AP Photo/Sergei Grits, File)

NEW YORK - Štyroch predstaviteľov bieloruskej vlády obvinili vo štvrtok v Spojených štátoch z vlaňajšieho únosu lietadla, ktorého odklon si Minsk vynútil, aby mohol zadržať aktivistu a novinára Ramana Prataseviča.

Obvinenia z únosu lietadla, označovaného aj ako tzv. letecké pirátstvo, oznámilo vo štvrtok americké ministerstvo spravodlivosti, informovali agentúry Reuters a AFP. Týkajú sa dvoch najvyšších predstaviteľov bieloruského štátneho úradu pre leteckú navigáciu a dvoch predstaviteľov tamojšej štátnej bezpečnostnej služby.

Obvinení sú zo zosnovania sprisahania za účelom únosu lietadla, na palube ktorého boli aj americkí občania, v dôsledku čoho tak podľa americkej prokuratúry došlo k porušeniu federálnych zákonov USA. Medzi 132 cestujúcimi a členmi posádky zmieneného letu boli totiž aj štyria Američania, uvádza prokuratúra.

Raman Pratasevič
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA (Ramil Nasibulin/BelTA pool photo via AP))

Sprisahania sa obvinení mali dopustiť klamstvom o údajnej bombovej hrozbe, z dôvodu ktorej bolo zmienené lietadlo, smerujúce z Atén do Vilniusu, 23. mája 2021 odklonené a nútené pristáť v Minsku. Bieloruské úrady po pristátí z lietadla vyviedli a následne zatkli Ramana Prataseviča, bieloruského novinára žijúceho v exile, a jeho ruskú priateľku Sofiu Sapegovú, študujúcu vo Vilniuse.

Minsk už v súvislosti s odklonom tohto letu spoločnosti Ryanair čelí zo strany USA, EÚ, Británie aj Kanady celému radu sankcií, vrátane cestovných zákazov či zmrazení majetku.

Viac o téme: LietadloúnosUSABieloruskoRaman Pratasevič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu