Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Boris Johnson nachystal štedrý dar: Chudobnejším krajinám pošle nadbytočné vakcíny

Boris Johnson Zobraziť galériu (2)
Boris Johnson (Zdroj: TASR (AP Photo/Matt Dunham, Pool))

LONDÝN - Britský premiér Boris Johnson vo štvrtok oznámil, že Spojené kráľovstvo daruje chudobnejším krajinám viac ako 100 miliónov dávok nadbytočných vakcín proti ochoreniu COVID-19. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica BBC.

Británia podľa Johnsona vakcíny počas nasledujúceho roka. Prvých päť miliónov dávok rozdá do konca septembra a ďalších 25 miliónov do konca tohto roka.

"Na základe výsledkov úspešného očkovacieho programu Spojeného kráľovstva sme dnes v pozícii, keď môžeme zdieľať časť z našich nadbytočných dávok s tými, ktorí ich potrebujú,"   povedal Johnson. "Týmto podnikneme obrovský krok smerom k tomu, aby sme túto pandémiu nadobro porazili," dodal.

V anglickom grófstve Cornwall sa v piatok začína summit skupiny krajín G7. Lídri hospodársky najvyspelejších krajín by na tomto summite mali podľa očakávaní dohodnúť na spoločnom postupe v súvislosti s poskytnutí vakcín chudobnejším krajinám, pripomína BBC.

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok sľúbil 500 miliónov dávok vakcíny od konzorcia BioNTech/Pfizer pre 92 krajín so strednými a nízkymi príjmami.

Britská vláda už prispela sumou viac ako 500 miliónov libier (viac ako 579.421.000 eur) do programu COVAX, ktorý vytvorili Organizácia Spojených národov a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) s cieľom pomôcť krajinám s nízkym a stredným príjmom získať prístup k proticovidovým očkovacím látkam.

Viac o téme: DarovanieOčkovanieVakcínaVeľká BritániaAstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu