Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ruský súd označil Navaľného organizácie za extrémistické: Opozičný líder chce pokračovať v práci

(Zdroj: SITA/AP Photo)

MOSKVA - Ruský súd v stredu večer postavil organizácie založené opozičným lídrom Alexejom Navaľným mimo zákon, keď ich vo vynesenom verdikte označil za extrémistické. Ich činnosť tak bude zakázaná a ich členovia i podporovatelia môžu čeliť trestnému stíhaniu, informovali agentúry AFP, AP a DPA.

Súd v Moskve po pojednávaní za zatvorenými dverami oznámil, že Navaľného politické organizácie sú s okamžitou platnosťou zaradené medzi "extrémistické" skupiny. Znamená to tiež, že na základe nového zákona budú mať ich vedúci predstavitelia, radoví členovia i sponzori zakázané aj kandidovať vo voľbách.

Ruské úrady už pred niekoľkými týždňami na základe predbežného rozhodnutia zakázali činnosť Navaľného regionálnym štábom, ktoré založil pre potreby svojej kampane pred poslednými prezidentskými voľbami, a výrazne obmedzili aktivity jeho Fondu boja proti korupcii (FBK), píše DPA.

Navaľnyj a jeho spojenci označili proces za politicky motivovaný. Obvinenia z extrémizmu vnesené prokuratúrou odmietajú a tvrdia, že ide o pokus o potlačenie politickej opozície voči vládnucej strane Jednotné Rusko pred septembrovými parlamentnými voľbami.

Navaľnyj chce pokračovať v práci

Väznený ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj sa v stredu zaviazal, že vo svojej práci a boji proti režimu bude spoločne so svojimi prívržencami pokračovať aj napriek rozsudku moskovského súdu, ktorý ním založené organizácie označil za extrémistické a zakázal ich činnosť. Informovala o tom agentúra AFP.

Navaľnyj (45) v príspevku na Instagrame uviedol, že jeho stúpenci budú musieť zmeniť spôsob práce a vyzval ich, aby sa "prispôsobili"."Neustúpime však od svojich cieľov a predstáv. Toto je naša krajina a nijakú inú nemáme," dodal.

Viacerí poprední spolupracovníci Navaľného taktiež avizovali, že ruská opozícia, sa nenechá týmto verdiktom "vyrušiť", píše AFP. "Budeme pokračovať v práci," napísal na Twitteri Leonid Volkov žijúci v Litve, ktorý bol šéfom Navaľného regionálnych politických štábov.

Súd v Moskve v stredu - po 12-hodinovom pojednávaní za zatvorenými dverami - oznámil, že Navaľného politické organizácie zaradil medzi "extrémistické" skupiny. Znamená to tiež, že na základe nového zákona budú mať ich vedúci predstavitelia, radoví členovia i sponzori zakázané aj kandidovať vo voľbách. Vo vyhlásení súdu, ktoré obdržali novinári, sa uvádza, že rozhodnutie je záväzné a okamžite vstupuje do platnosti.

"Zistilo sa, že tieto organizácie nielen šírili informácie, ktoré podnecujú nenávisť a nepriateľstvo voči vládnym činiteľom, no dopúšťali sa aj extrémistických činov," uviedol hovorca moskovskej prokuratúry.

Voči rozsudku sa odvolajú

Právni zástupcovia Navaľného nadácie Fond boja proti korupcii (FBK) avizovali, že sa voči rozsudku odvolajú v stanovenej desaťdňovej lehote. Zmienený verdikt medzičasom odsúdili Spojené štáty aj Británia. USA zároveň zopakovali aj svoju výzvu na okamžité prepustenie Navaľného z väzenia, uvádza AFP.

"Žiadame Rusko, aby prestalo zneužívať označenie "extrémizmus" pri cielení na nenásilné organizácie, ukončilo represie voči Navaľnému a jeho podporovateľom a rešpektovalo medzinárodné záväzky týkajúce sa dodržiavania a zaistenia ľudských práv a základných slobôd," uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price.

Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab označil rozhodnutie moskovského súdu za "zvrátené". Dodal, že ide o ďalší "kafkovský útok" voči otvorenej spoločnosti a tým, ktorí bojujú proti korupcii a tiež o "zámerný pokus efektívne postaviť mimo zákon skutočnú politickú opozíciu v Rusku".

Viac o téme: ExtrémizmusSúd RuskoAlexej Navaľný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu