Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

AKTUÁLNE Zvrat v prípade obvineného šéfa Inšpekcie! Najvyšší súd rozhodol o Szabóovi

Adrián Szabó Zobraziť galériu (4)
Adrián Szabó (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

BRATISLAVA - Trojčlenný senát Najvyššieho súdu (NS) SR sa v pondelok zaoberal obvineným riaditeľom Úradu inšpekčnej služby Adriánom Szabóom, ktorého 5. júna Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku nezobral do väzby.

Obvinený riaditeľ Úradu inšpekčnej služby Adrián Szabó bude stíhaný väzobne (Zdroj: Topky, NS SR)

Senát NS SR sa na zasadnutí zaoberal sťažnosťou prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) voči rozhodnutiu ŠTS. ÚŠP na pondelkovom zasadnutí zastupoval špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Na pondelkové zasadnutie sa dostavil obvinený Adrián Szabó aj jeho obhajca Zoltán Perhács.

Bernard Slobodník prvýkrát prehovoril (Zdroj: Ivan Mego)

Senát Najvyššieho súdu rozhodol, že obvinený riaditeľ Úradu inšpekčnej služby Adrián Szabó bude stíhaný väzobne. Sťažnostný súd tak zrušil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý Adriána Szabóa 5. júna nezobral do väzby.

DETAILY zo zásahu NAKA: Šéf Inšpekcie dostal televízor za takmer 3000 eur! Úplatky za výsluchy

„Domnievam sa, že materiálna podmienka väzobného stíhania je dôvodná,“ povedal Lipšic. Spochybňovanie svedka Bernarda Slobodníka podľa Lipšica nie je korektné a je nenáležité. Dvojica mala dobrý vzťah. „Adrián Szabó je stále vo svojej funkcii, aj keď ju má pozastavenú, a je predpoklad kolúzneho správania. Navrhujem, aby sťažnostný súd zrušil napadnuté uznesenie ŠTS a vzal obvineného Adriána Szabóa do väzby. Zároveň svojím samostatným výrokom rozhodol, že väzba sa nenahrádza probačným úradníkom, sľubom a ani inými opatreniami,“ uviedol vo svojom záverečnom návrhu Lipšic.

Adrián Szabó
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Verejné zasadnutie určil sťažnostnému súdu ŠTS v Pezinku na 13.00 h. Adriána Sabóa po vznesení obvinenia dočasne pozbavili výkonu štátnej služby. O jeho zotrvaní vo funkcii sa bude rozhodovať v najbližších dňoch. Sudca pre prípravné konanie ŠTS v Pezinku Adriána Szabóa nezobral do väzby pre neexistenciu formálnych dôvodov väzby obvineného. Rozhodnutie nebolo právoplatné.

Korupcia a zneužívanie právomocí

Adriána Szabóa a bývalého riaditeľa národnej jednotky finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Bernarda Slobodníka a bývalého funkcionára NAKA Mariána Kučerku stíhajú pre trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupčnú trestnú činnosť.

Adrián Szabó
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

NAKA zadržala Adriána Szabóa 3. júna. Celkovo obvinila troch ľudí. Korupčná trestná činnosť mala spočívať v prijatí spotrebnej elektroniky a finančnej hotovosti, minimálne v hodnote 20.000 eur. Úplatky mal dostať od  Bernarda Slobodníka. Ten je jediným priamym svedkom v prípade.

Vláda minulý týždeň navrhla Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť, aby prijal odporúčanie na odvolanie Adriána Szabóa. V prípade, že výbor odporučí jeho odvolanie aspoň trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých členov výboru, vláda riaditeľa Úradu inšpekčnej služby z funkcie odvolá.

Viac o téme: InšpekciaSúd Adrián Szabó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu