Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MEGAZÁSAH proti organizovanému zločinu vo svete! Vyše 800 zatknutých, zhabané tony drog, zbrane aj autá

Takéto niečo tu ešte nebolo! Zobraziť galériu (6)
Takéto niečo tu ešte nebolo! (Zdroj: YouTube/Europol, SITA/New Zealand Police via AP)

SYDNEY - Policajti vo viacerých krajinách sveta zatkli stovky ľudí v rámci rozsiahleho zásahu proti organizovanému zločinu. Za úspechom operácie Trojan Shield (Trójsky štít) bolo prelomenie šifrovanej komunikačnej aplikácie, ktorú využívali zločinci po celom svete. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na utorkové oznámenie príslušných orgánov.

MIMORIADNE Grécka polícia zadržala štyri tony drog smerujúcich do Bratislavy

Europol a orgány činné v trestnom konaní z Nového Zélandu, Austrálie, Spojených štátov a Európy spresnili, že tri roky monitorovali zabezpečenú komunikačnú sieť An0m, pričom sa im podarilo dešifrovať milióny správ.  

Policajný úlovok na Novom Zélande.
Zobraziť galériu (6)
Policajný úlovok na Novom Zélande.  (Zdroj: SITA/New Zealand Police via AP)

MEGAZÁSAH proti organizovanému zločinu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Europol)

Vyšetrovatelia v 16 krajinách sveta týmto spôsobom dokázali sledovať, ako členovia mafie, ázijských zločineckých syndikátov a zakázaných motorkárskych gangov diskutovali o pašovaní drog, praní špinavých peňazí a ďalších zločineckých praktikách.

Podľa novozélanskej polície šlo o "dosiaľ najsofistikovanejšiu operáciu proti organizovanému zločinu na svete“. Len v Austrálii bolo v rámci operácie obvinených 224 osôb. Celkovo bolo vyše 800 ľudí zatknutých, viac než 700 miest prehľadaných a vyše osem ton kokaínu zhabaných. Podľa austrálskeho premiéra Scotta Morrisona policajný zásah zasadil "ťažký úder organizovanému zločinu" v Austrálii aj iných krajinách sveta.

MEGAZÁSAH proti organizovanému zločinu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/New Zealand Police via AP)

Telefóny, ktoré využívali zločinci na komunikáciu, nemali okrem aplikácie AN0M iné internetové alebo telefonické služby a mohli odosielať správy iba iným telefónom s touto aplikáciou. Dali sa kúpiť iba na čiernom trhu a na prístup do nich bolo potrebné zadať kód od už existujúceho používateľa.

"V podstate si jeden druhému nasadzovali putá tým, že prechádzali na An0m a verili mu a otvorene na ňom komunikovali bez toho, aby tušili, že ich celý čas odpočúvame," povedal šéf austrálskej polície Reece Kershaw.

MEGAZÁSAH proti organizovanému zločinu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/New Zealand Police via AP)

Medzinárodnej spolupráce sa zúčastnili krajiny: Austrália, Rakúsko, Kanada, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Nemecko, Maďarsko, Litva, Nový Zéland, Holandsko, Nórsko, Švédsko, Spojené kráľovstvo vrátane Škótska a USA.

Viac o téme: AkciaZásahZločinSvetTrojský štít
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu