Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

KORONAVÍRUS Prokuratúra ukončila vyšetrovanie šírenia nákazy v stredisku Ischgl

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

ISCHGL - Prokuratúra vyšetrujúca vypuknutie nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v rakúskom lyžiarskom stredisku v tirolskej obci Ischgl na jar 2020 identifikovala päť osôb, ktoré čelia obžalobe zo zanedbania protipandemických opatrení, ktoré viedlo k tomu, že sa nákaza rozšírila do viacerých európskych krajín.

Prokuratúra v meste Innsbruck v stredu oznámila, že predbežné vyšetrovanie v tejto záležitosti ukončila, informovala stanica ORF. Či voči piatim nemenovaným osobám vznesú obžalobu, však zatiaľ nespresnila. Uviedla len, že dospela k "záveru". Najprv si musí 70-stranovú správu prehliadnuť ministerstvo spravodlivosti, ktoré má následne "plánovaný postup prokuratúry buď schváliť, alebo vydať iné pokyny". Vzhľadom na rozsah spisu to môže trvať "niekoľko týždňov", uviedla prokuratúra s tým, že dovtedy sa k stavu vyšetrovania vyjadrovať nebude.

Ako osoby, voči ktorým bolo vedené vyšetrovanie, sa ešte vlani spomínali starosta Ischglu Werner Kurz, hajtman okresu Landeck Markus Maass, ako aj dvaja spolupracovníci úradu tamojšieho hajtmana. Spis vyšetrovateľov týkajúci sa úmyselného či nedbanlivého ohrozenia ľudí prenosnými chorobami obsahuje celkovo 15.000 strán dôkazových materiálov. Vypočutých bolo 27 osôb.

Vyšetrovatelia zisťovali, či podozrivé osoby trestnoprávnym spôsobom vyvolali alebo urýchlili šírenie epidémie v tejto turistami vyhľadávanej lokalite. Skúmali pritom opatrenia, ktoré tamojšie úrady zaviedli po zistení prvých prípadov infekcie začiatkom marca 2020. Kritiku vtedy vyvolala skutočnosť, že k uzavretiu strediska došlo až 13. marca, teda niekoľko dní po tom, čo sa vyskytli prvé prípady.

Nezávislá vyšetrovacia komisia spolkovej krajiny Tirolsko vlani v októbri vo svojej správe spomenula vážny dosah pomalých reakcií miestnych úradov. Okrem iného kritizovala neskoré zastavenie prevádzky autobusov a lanoviek pre lyžiarov. Hovorca prokuratúry uviedol, že do úvahy boli vzaté i tieto zistenia.

Okrem trestnoprávneho vyšetrovania žiada rakúske združenie na ochranu práv spotrebiteľov (VSV) v spojitosti s Ischglom od Rakúska náhradu škody. Vo Viedni sa má 17. septembra začať prvý proces v mene pozostalých Rakúšana, ktorý sa v tomto lyžiarskom stredisku nakazil covidom a neskôr na jeho následky zomrel. V príprave je podľa VSV približne 100 ďalších podaní na súd.

Viac o téme: VyšetrovanieUkončenieKoronavírusProkurátura
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu