Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veľké nešťastie v Číne: Zemetrasenie zasiahlo dva regióny a vyžiadalo si najmenej 2 obete

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - Zemetrasenie s magnitúdou 7,3 zasiahlo v noci na sobotu miestneho času čínsku provinciu Čching-chaj ležiacu na severozápade krajiny. Iné zemetrasenie v provincii Jün-nan na juhozápade Číny si o niekoľko hodín skôr vyžiadalo najmenej dve obete na životoch. Informovala o tom americká geologická služba (USGS), píše agentúra AFP.

Epicentrum relatívne plytkého druhého zemetrasenia, ktoré nastalo v sobotu skoro ráno o 02.04 h (piatok 20.04 h SELČ) v riedko osídlenej provincii Čching-chaj rozprestierajúcej sa na Tibetskej náhornej plošine, bolo lokalizované zhruba 400 kilometrov juhozápadne od mesta Si-ning, uviedli americkí seizmológovia. Otrasy vychádzali z hĺbky 10 kilometrov. Obete ani škody po nich miestne úrady bezprostredne nehlásili.

Niekoľko hodín pred týmito otrasmi došlo v piatok o 9.48 h (15.48 h SELČ) aj k inému zemetraseniu s magnitúdou 6,1, a to neďaleko obľúbeného turistického mesta Ta-li v provincii Jün-nan. Po otrasoch nasledovali aj prinajmenšom dva dotrasy.      

Miestni predstavitelia potvrdili v tejto hornatej oblasti dve obete a najmenej 17 zranených. Zemetrasenie poškodilo niekoľko budov, pričom viaceré sa dokonca zrútili. Z oblasti, kde žije vyše 100.000 obyvateľov, bolo evakuovaných viac ako 20.000 ľudí.

Čínu zažíva zemetrasenia pravidelne, postihujú najmä jej hornaté západné a juhozápadné regióny. V roku 2010 si zemetrasenie s magnitúdou 6,9 v provincii Čching-chaj vyžiadalo 3000 obetí a nezvestných.

Viac o téme: KatastrofaObeteNešťastieZemetrasenie Čína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu